Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Plannen smeden voor geïntegreerde kinderopvang

Na ‘Kies nu voor Kinderen’, het initiatief van het Kinderopvangfonds en de Bernard van Leerfoundation, gaat het Kinderopvangfonds nu verder met het ontwikkelen van nieuwe plannen voor de kinderopvang. Vier partijen werken de komende tijd intensief samen om tot een plan te komen voor een geïntegreerd stelsel van kinderopvang.
Plannen smeden voor geïntegreerde kinderopvang
Foto: ANP Photo

Met ‘Kies nu voor Kinderen‘ wisten de Bernard van Leer Foundation en het Kinderopvangfonds de afgelopen jaren politici te overtuigen dat het anders moet in de kinderopvang. Zij lieten een scenario doorrekenen door SEO waarbij kinderopvang een basisvoorziening is voor alle kinderen, ongeacht inkomen van de ouders. Hoewel zo’n basisvoorziening er voorlopig niet in lijkt te zitten, heeft minister Asscher wel andere suggesties van’ Kies nu voor Kinderen’ overgenomen.

Wie?

De vier partijen die zich gaan buigen over een haalbaar en wenselijk geïntegreerd stelsel van kinderopvang, zijn het Kinderopvangfonds, de koplopersgroep Wethouders, een aantal ondernemers vanuit de (overkoepelende) kinderopvangorganisaties KIK en KINDwijzer en de Pettelaargroep. Dit is een groep vooroplopende bestuurders uit het primair onderwijs. Het uiteindelijke doel is om de basis van de kinderopvang te verbeteren.

Ontwikkelingsrecht

De partijen focussen zich vooral op een stelsel dat goed functioneert voor het kind. Zo willen ze dat er ontwikkelingsrecht voor kinderen komt en een samenhangende pedagogische structuur voor ieder kind van 0 tot 12 jaar. Verder laten ze zich graag inspireren en voeden door de praktijk, vooral door de koplopers in de kinderopvang. Hoe zorg je ervoor dat het knutselbouwwerk dat de kinderopvang nu is, stappen maakt? Deze vraag staat centraal. Het debat over de wet Primaire Kindontwikkeling, een initiatief waar KIK en KINDwijzer onlangs mee gestart zijn, wordt geïntegreerd in deze samenwerking.

Ruimte om te experimenteren

Er komt een regiegroep waarin twee deelnemers per sector (kinderopvang, primair onderwijs en gemeenten) plaatsnemen. Daarnaast komen er themawerkgroepen, die de praktijk gaan aanjagen en waar de discussie gevoerd kan worden. Ook gaat men met het ministerie in gesprek over mogelijkheden voor meer ruimte om te experimenteren.

5 REACTIES

  1. Niet alleen de gastouderopvang ontbreekt in deze discussie. Ik mis ook de duidelijke poot (zelfstandig) peuterspeelzaalwerk! Er zijn landelijk nog vele peuterspeelzalen die zelfstandig opereren, zonder te zijn overgenomen door grote kinderopvangorganisaties. En juist sterk gericht zijn op de samenwerking met en de voorbereiding op het basisonderwijs. Peuterspeelzalen zijn wijkgericht en gelukkig nog steeds een laagdrempelige kindvoorziening voor kinderen uit alle lagen van de samenleving. Laten we vooral ook de niet-werkende en laagopgeleide ouders niet vergeten in deze discussie. Integratie en samenwerking is goed, maar van groot belang is ook aandacht voor deze doelgroep en de keuze mogelijkheid voor ouders, zeker gezien de transitie Jeugdzorg!

  2. Lees alle reacties
  3. Opvallend is dat de gastouderopvang ontbreekt in deze hele discussie. Dat is vreemd want de gastouderopvang bij de ouders thuis is de enige vorm van kinderopvang die sterk is gegroeid in de afgelopen jaren. Met alle goed opgeleide mensen die nu op de arbeidsmarkt rondlopen en een leidster kind ratio van 1 op gemiddeld 2 of 3 kinderen is daar veel te halen in kwaliteit, ontwikkelingsstimulering en voorbereiding op het basisonderwijs!

  4. Beetje ruimer denken… ja dus binnen de kinderopvang ook. We kunnen toch niet ontkennen dat er in het voorschoolse gebeuren al een veelheid van voorzieningen is voor allerlei doelgroepen, die soms willen en kunnen samenwerken, maar soms ook met elkaar concurreren. En wat te zeggen van de leeftijdsgroep 4-12 jaar, die (buiten de gebieden waar nu al brede scholen functioneren), van hot naar her worden gesleept, en waar ouders regelmatig moeten ‘knutselen’ omdat de school wegens studiedagen, sportdagen, kerstviering, enz. enz. weer eens andere tijden hanteert. Hoog tijd dat er meer eenheid komt, vooral dus voor de kinderen

  5. Dus voor het knutselwerk van de kinderopvang krijgt men nu ruimte om verder te experimenteren. ….tja….dan wachten we maar weer af….eens zal het toch hopelijk wel eens goed komen met de kinderopvang in Nederland? Zo in 2025 of zo?
    En aub niet alleen maar kdv maar ook goede gastouders die hard werken aan hun ontwikkeling en een goed pedagogisch diploma hebben. Beetje ruimer denken aub

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.