Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Branche en ouders sturen brandbrief naar Den Haag over personeelstekorten opvang

Ouderverenigingen en de kinderopvangbranche slaan de handen ineen en sturen een brandbrief over de personeelsproblemen in de kinderopvang.
personeelstekort

Verbroken contracten, jarenlange wachttijden, sluitingen van locaties: steeds meer ouders worden geconfronteerd met het grote tekort aan kinderopvangplekken. Zij schrijven daarom vanuit BOinK en Stichting voor Werkende Ouders een brandbrief aan politiek Den Haag. Dat doen zij samen met de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en de Brancheorganisatie Kinderopvang.

Uitloop naar onderwijs

‘We zien dat er grote stappen mogelijk zijn om de problemen op te lossen, die willen we samenvatten in de brandbrief’, vertelt Jaco Donselaar van Wij zijn JONG bij Een Vandaag. Wij zijn JONG zet zich in voor de ontwikkeling van kinderen. ‘Er is een grote uitloop geweest van de bso naar het onderwijs, omdat de arbeidsvoorwaarden daar beter zijn’, zegt Donselaar. Daarom pleiten de schrijvers van de brandbrief voor hogere lonen in de kinderopvang.

Soepele regelgeving

Ouderorganisaties en brancheorganisaties zien oplossingen in versoepelde regelgeving: volgens hen is het voor veel bso-medewerkers nu niet aantrekkelijk om in de sector te werken, omdat er alleen kleine contracten zijn. Samenwerking zoeken met onderwijs maakt het mogelijk om volledige banen te scheppen, stelt Loes Ypma van Branchevereniging Maatschappelijke opvang. Bijvoorbeeld in de vorm van combinatiebanen. Hier dringen de schrijvers van de brandbrief dan ook op aan. De brief gaat deze week naar Den Haag.

Gratis kinderopvang

In het hele land kampen kinderopvangbedrijven met ernstige personeelstekorten. In totaal zijn er nu 4000 medewerkers te weinig. Dat aantal lijkt op te lopen tot zo’n 35.000 in 2025. In dat jaar wordt de kinderopvang bijna volledig gratis, waardoor nog veel meer ouders hun kind naar een opvang zullen willen sturen.

Lees ook:

Opvangorganisatie Ludens is genoodzaakt de bso voor de oudste kinderen te sluiten. Deze kinderen zijn na de zomervakantie niet meer welkom.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.