Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Begin 2016 tweede termijn taal- en interactietrainingen

De eerste aanvraagtermijn voor taal- en interactievaardigheden in de kinderopvang heeft 594 aanvragen vanuit de kinderopvangbranche opgeleverd. Een tweede aanvraagtermijn start begin 2016.
Er is in totaal 15 miljoen euro beschikbaar om de interactievaardigheden van pedagogisch medewerkers en hun taalniveau te verbeteren.
Er is in totaal 15 miljoen euro beschikbaar om de interactievaardigheden van pedagogisch medewerkers en hun taalniveau te verbeteren. - Foto: ANP

Dit meldt minister Asscher in zijn Verzamelbrief kinderopvang aan de Tweede Kamer. Van de 594 aanvragen voor taal- en interactietrainingen, heeft het Agentschap SZW 480 keer subsidie verleend. Ruim honderd aanvragen werden niet gehonoreerd. Het totale beschikbare budget voor de eerste aanvraagperiode (3,3 miljoen euro) is helemaal besteed.

Trainingen

Er is in totaal 15 miljoen euro beschikbaar om de interactievaardigheden van pedagogisch medewerkers en hun taalniveau te verbeteren. Twee trainingen, van Sardes en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) komen voor de subsidie in aanmerking. Er is budget voor pm’ers om de training te volgen en voor leidinggevenden en medewerkers van gastouderbureaus om een train-de-trainer-opleiding te volgen. Bureau Kwaliteit Kinderopvang (BKK) monitort hoe de trainingen zijn aangeboden en wat de ervaringen zijn van de cursisten tot nu toe. Medio 2016 wordt de Tweede Kamer over deze resultaten geïnformeerd.

Nascholing van pedagogisch medewerkers heeft effect op de ontwikkeling van kinderen. Voorwaarde: een goed programma dat niet te breed is en goed geschoolde trainers. Veel trainingsuren zijn er niet voor nodig, aldus de Duitse onderzoeker Franziska Egert. Lees meer >>

Bestuur BKK

De Tweede Kamerleden Heerma en Van Weyenberg vroegen in het najaar van 2014 in een motie om een betere inrichting van het BKK-bestuur. Na interne discussies stapten de vakbonden uit het bestuur waardoor werknemers niet voldoende vertegenwoordigd waren. De afgelopen maanden voerde het bestuur overleg met een vertegenwoordiger van de vakbonden. Vanaf deze maand zal er namens de FNV iemand in het bestuur zitting nemen. Minister Asscher zegt ervan uit te gaan dat de bestuurlijke perikelen bij BKK nu voorbij zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.