Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BBL-stagiaire te duur voor kinderopvang

Marianne Velsink
Studenten van de opleiding Pedagogisch Werk hebben moeite om een stageplek te vinden. Dat is niet zo gek gezien de crisis waarin de kinderopvangbranche zich bevindt. BBL-stagiaires moeten het minimum jeugdloon ontvangen, maar dat geld hebben kinderopvangorganisaties niet altijd. Rob Kriegsman, directeur van Stageplaza pleit voor minder vergoeding voor BBL'ers. Niet alleen de kinderopvang, ook de stagiaire zelf schiet daar iets mee op.
BBL-stagiaire te duur voor kinderopvang
Foto: ANP

Het stagetekort in de kinderopvang staat niet op zichzelf. In totaal was er in de afgelopen twee jaar een tekort van 20.000 leer-werkplekken voor mbo’ers. Ook in de sectoren bouw, transport en logistiek. Als gevolg van het beperkt aantal stageplaatsen, hebben sommige opleidingen een lotingssysteem ingevoerd om te voorkomen dat ze hun studenten geen stageplek meer kunnen bieden.

Werkeloos thuis

Het zit Kriegsman van Stageplaza dwars dat BBL’ers thuiszitten, terwijl organisaties vanwege de ondercapaciteit best behoefte hebben aan extra handen. Volgens Kriegsman zijn deze mbo’ers bereid ook voor minder dan het minimum jeugdloon stage te lopen. Hbo-studenten krijgen op hun stage in de meeste gevallen ook slechts een kleine vergoeding. ‘De meeste mbo-studenten wonen nog bij hun ouders, dus maken relatief weinig kosten. Hun ouders zien ze liever naar school gaan en in aanmerking komen voor een stage dan werkeloos thuis zitten.’

Baan aangeboden

Nog altijd 30 procent van de studenten krijgt na hun afstudeerstage een baan aangeboden. Dat geeft aan hoe belangrijk een stage voor deze groep is. ‘Scholen zijn geholpen bij een stijgend aantal stageplaatsen, scholieren hebben meer kans op een goede stage en bedrijven een groter aanbod van stagiaires,’ zegt Kriegsman. Door BBL’ers minder te betalen, kun je wat hem betreft een groot deel van de problemen oplossen.

Stage in het buitenland

Steeds meer stagiaires staan ervoor open om in het buitenland stage te lopen. Uit een Nationaal Stage Onderzoek van Stageplaza blijkt dat 23 procent van de mbo-studenten graag een stage zou vinden in het buitenland. Een kwart van de groep zou zo’n stage daadwerkelijk gaan lopen. In combinatie met het verlagen van de BBL-vergoeding hoopt Kriegsman dat het stagetekort in Nederlandse sectoren als de kinderopvang op deze manier korte termijn kan worden opgelost.

BOL stagiaires geen vergoeding

Kinderopvangorganisaties mogen voortaan zelf bepalen of ze stagiaires een stagevergoeding bieden. In de nieuwe cao wordt gesproken van het ‘even in de ijskast zetten’ van de stagevergoeding. De regel geldt vanaf dit jaar en loopt door tot en met 2015 en geldt alleen voor BOL-stagiaires. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.