Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Nog geen concrete stappen voor kindcentra’

De PvdA wil zo snel mogelijk aan de slag met Kindcentra in elke wijk en in elk dorp, maar minister Asscher vindt het nog te vroeg om direct tot actie over te gaan.
Hoewel minister Asscher
Hoewel minister Asscher

Minister Asscher wil wel werken aan een betere aansluiting tussen voorschoolse voorzieningen en onderwijs, maar vindt het te vroeg voor concrete voorstellen. Hier had zijn partij onder leiding van PvdA- Kamerlid Keklik Yücel om gevraagd. Volgens Asscher is het echter nog te vroeg voor aanvullende concrete stappen omdat er op de achtergrond al veel ontwikkelingen gaande zijn die eerst moeten worden afgerond.

Beroepskracht-kindratio

De minister doelt onder andere op zijn voorstellen voor andere kwaliteitseisen voor de kinderopvang. Hij wil dat de beroepskracht-kindratio van de bso meer in lijn wordt gebracht met het onderwijs. Een pm’er zou niet tien, maar vijftien kinderen op de groep moeten kunnen opvangen. Verder pleit hij voor een mentor die de ontwikkeling van een kind structureel volgt en wil hij bso’s ruimte bieden om “anders-gekwalificeerden” zoals voetbaltrainers en kunstenaars in te zetten.

De FNV heeft veel kritiek op deze voorstellen van de minister. De vakbond heeft dit verwoord in een brandbrief en roept pedagogisch medewerkers die dit ook niet zien zitten, op om de brandbrief te ondertekenen. Lees meer >>

Toezicht IKc’s

Toezichtpartijen zoals de Onderwijsinspectie en de GGD zijn in gesprek over een betere informatie-uitwisseling en samenwerking. De samenwerking wordt de komende periode verder uitgebouwd zodat inspecteurs zich voorafgaand aan een inspectiebezoek kunnen informeren over het oordeel van de andere toezichthouder.

Kindcentra 2020

Hoewel minister Asscher, net als veel Kamerleden, enthousiast is over het voorstel Kindcentra 2020, is het nog te vroeg om aan de slag te gaan om dit plan te realiseren. De initiatiefnemers van Kindcentra 2020 willen de Wet Primaire Kindontwikkeling invoeren. Alle kinderen zouden vervolgen in een kindcentrum terecht moeten kunnen, als het even kan met twee gratis opvangdagen.

Politici reageerden enthousiast op Kindcentra 2020. Bij de presentatie pleitten zij voor een snelle realisatie van de plannen. Lees meer >>

In gesprek

Minister Asscher is met meerdere partijen in gesprek over een betere aansluiting  tussen voorschoolse voorzieningen en onderwijs. Hierover spreekt hij met staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker en sectororganisaties.

1 REACTIE

  1. Het argument van de motiehouder(-s) was dan ook wel erg algemeen (ouders vinden het makkelijk) van aard. Naar dit fenomeen zou je op zichzelf al verder inhoudelijk onderzoek kunnen doen. Waarbij ik verwacht dat juist de diversiteit aan keuzemogelijkheid (wat past het best bij mijn situatie) door ouders zeer gewaardeerd wordt. Het binden tot een IKC is niet ieders eerste keus. Daarom goed dat Asscher pas op de plaats maakt en stap voor stap de huidige nieuwe ontwikkelingen gaat volgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.