Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actieplan voor personeelstekort Amsterdamse kinderopvang

Omdat de nood aan goed personeel in de Amsterdamse kinderopvang zo hoog is, heeft de kinderopvangbranche samen met de gemeente, de ROC’s en de Hogeschool van Amsterdam een actieplan opgezet.
Bron: iStock

Eerder werd al bekend gemaakt dat kinderopvangorganisaties een beroep kunnen doen op nieuwe subsidiegelden van het ministerie van Volksgezondheid, om de te verwachten personeelstekorten aan te pakken. Dit heeft niet alleen te maken met de groei van het aantal kinderen dat naar de kinderopvang gaat na de crisis, maar ook door maatregelen binnen de Wet IKK, waardoor straks onder andere meer medewerkers op de babygroep moeten staan, hoger geschoold personeel nodig is en minder vrijwilligers en stagiaires kunnen worden ingezet.

75.000 euro

Deze nieuwe maatregelen vragen om een actieplan, meldt Het Parool. Afgelopen week werd dat plan besproken in de Amsterdamse raadscommissie jeugd en cultuur. De gemeente steunt de kinderopvang met 75.000 euro. Een van de actiepunten is om het werk in de buitenschoolse opvang weer aantrekkelijk te maken. Daarbij gaat het nu vaak om deeltijdcontracten voor een paar uur in de namiddag of enkele uren in de ochtend. Dat zijn geen ideale tijden voor wie zelf kinderen heeft. Daarom willen de initiatiefnemers bso aan het werk van onderwijsassistent koppelen, zodat medewerkers een hele dag aan het werk kunnen.

248 werklozen

Hoewel er een personeelstekort is, telt het UWV in Amsterdam nog altijd 248 werkloze pedagogisch medewerkers in zijn bestand. Maar veel van hen zijn niet langer inzetbaar of moeten worden bijgeschoold. Tegelijk is het beroep minder aantrekkelijk door het grote aantal flexcontracten, waarbij pm’ers flexibel worden ingezet en niet weten waar ze aan toe zijn.

Zekerheid

‘We zijn erg afhankelijk van de overheid, als de overheid nou eens wat langjarig en duurzamer beleid zou hebben, kunnen we ook meer zekerheid bieden’, zegt Cor Schuurman, directeur van kinderopvangorganisatie Tinteltuin en lid van het bestuur van Brancheorganisatie Kinderopvang Amsterdam. Meer vastigheid, minder tijdelijke contracten, is een aanbeveling uit het plan van aanpak, net als het verhogen van de salarissen. In salarisverhoging ziet Schuurman geen oplossing. ‘Mensen met een pedagogische opleiding kunnen ook in het onderwijs of de zorg terecht. En in al die sectoren is schaarste. Met meer salaris krijg je niet meer medewerkers, ze zijn er gewoon niet.’

Wij geven een update wanneer we meer weten over reacties op het actieplan en eventuele gevolgen.

Bron: Het Parool

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.