Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

9 tips om met driftbuien om te gaan

Sommige kinderen zijn intens en temperamentvol. Als ze een driftbui krijgen, hoe ga je daar dan het beste mee om? Tips van Eva Bronsveld, spreker, trainer en schrijver op het gebied van opvoeding en onderwijs.
Tips bij driftbuien.jpg
Het heeft geen enkele zin om een kind tijdens een driftbui te corrigeren; dit werkt juist averechts. - Foto: denisl / iStock / Tinkstock
 1. Voel je niet persoonlijk geraakt
  Een kind dat een driftbui krijgt, doet dit niet om jou dwars te zitten. Het wordt blijkbaar volledig overmand door zijn emoties en moet leren hoe hiermee om te gaan. Bedenk dat het voor dit kind geen kwestie is van niet willen, maar van niet kunnen.
 2. Wees er op tijd bij
  Als je een temperamentvol kind een tijdje goed observeert, zul je het moment dat hij driftig wordt herkennen. Ga op zo’n moment in gesprek met een kind om samen naar een oplossing te zoeken. Zo krijgt het zelf ook meer gevoel wanneer boosheid omslaat in drift.
 3. Besteed aandacht aan emoties
  Als je merkt dat het kind boos begint te worden, besteed dan even aandacht aan zijn emoties. Laat het zelf benoemen hoe hij zich voelt, of verwoordt het bij heel jonge kinderen.
 4. Laat voelen dat je hulp bent en geen last
  Vertrouwen winnen is de grootste winst die je bij temperamentvolle kinderen kunt maken. Als een kind doorheeft dat je er bent om te helpen en niet om het nog lastiger voor hem te maken, is de kans groter dat het kind jouw hulp accepteert.
 5. Voed niet op tijdens een driftbui
  Het heeft geen enkele zin om een kind tijdens een driftbui te corrigeren; dit werkt juist averechts. Wat echt helpt op zo’n moment is actief luisteren. Hoe zou jij je voelen als jij daar nu stond? Benoem dit. Driftbuien ontstaan meestal niet omdat een kind niet zijn zin krijgt, maar omdat een kind zich niet gehoord voelt.
 6. Bespreek een driftbui na
  Bespreek een tijdje na de driftbui samen wat er gebeurd is. Benoem ook jouw gevoelens hierin en zeg wat je niet acceptabel vindt. Stel dat een kind begon te trappen tegen de deuren, laat weten dat je dat niet prettig vond en zoek samen naar hoe het kind zich de volgende keer beter kan afreageren.
 7. Emoties mogen getoond worden
  Leer een kind dat emoties er gewoon bij horen en dat het boosheid, woede, angst of verdriet best mag laten zien.
 8. Heb geen hoge verwachtingen
  Kinderen met driftbuien zullen na jouw aanpak echt niet in één keer ophouden met driftig zijn. Kijk naar de lange termijn: misschien neemt het aantal driftbuien wel af of zie je dat een kind zoekt naar betere manieren om te reageren. 
 9. Toon je kracht
  Natuurlijk wil je een fijne pm’er zijn voor kinderen die wél in het gareel lopen. Realiseer je echter dat een driftig kind jou op dat moment juist heel hard nodig heeft. Het is een vraag om aandacht. Dit zijn de momenten dat je jouw kracht als pm’er kunt laten zien.

 Meer lezen over omgaan met temperamentvolle kinderen? Ga naar www.temperamentvollekinderen.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.