Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

0-4-opvang: van opc’s tot gastouderopvang

Een door ouders overgenomen kinderdagverblijf, een regulier kinderdagverblijf, de ouderparticipatiecrèche of toch naar een gastouder? Voor jonge ouders kan het soms best ingewikkeld zijn om het verschil tussen alle vormen van kinderopvang te herkennen. Wat zijn de verschillen, wat zijn de overeenkomsten? Een overzicht voor de opvang van kinderen van 0-4 jaar.
0-4-opvang: van opc's tot gastouderopvang
Foto: ANP

Regulier kinderdagverblijf

Eigenlijk is de term ‘regulier kinderdagverblijf’ niet logisch gekozen, want er bestaan geen kinderdagverblijven die niet regulier zijn. Als er op een locatie, onder de koepel van een kinderopvangorganisatie, kinderopvang voor 0-4 jarigen wordt aangeboden, heb je te maken met een kinderdagverblijf. Ongeacht wie de locatie runt. Er is geen verschil of het kinderdagverblijf door ouders wordt aangestuurd of door iemand met een andere achtergrond.

Kinderdagverblijven kiezen voor horizontale (leeftijdsgebonden) of verticale (0-4)groepen. Er zijn meer verticale groepen dan horizontale groepen in de kinderopvang. Op de groep staan pedagogisch geschoolde medewerkers die zich tot het aantal kinderen verhoudt in een vastgestelde ratio. Hoe meer baby’s, hoe meer pm’ers er op de groep staan. Op een verticale groep zitten nooit meer dan 16 kinderen. Ouders die opvang afnemen bij een kinderdagverblijf krijgen kinderopvangtoeslag als de opvang staat vermeld in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP).

Kinderdagverblijf door ouders

Nieuw is dat ouders steeds vaker een kinderdagverblijf overnemen. Bijvoorbeeld omdat ze een sluiting willen voorkomen of omdat ze het niet eens zijn met de bedrijfsvoering van de huidige eigenaar. Ouders die een kinderopvanglocatie overnemen, doen dit vaak met een groepje ouders. Zij laten de dagelijkse leiding van de locatie in handen van professionals. Op de groepen staan geschoolde pedagogisch medewerkers. Zie ook ‘Ouders aan het roer in de kinderopvang‘.

Dit type kinderdagverblijf verschilt verder niet van andere kinderdagverblijven. Zij moeten zich aan de wet Kinderopvang houden, worden gewoon geïnspecteerd door de GGD en vallen onder de cao Kinderopvang. De locatie staat geregistreerd in het LRKP (landelijk register). Ouders ontvangen dus kinderopvangtoeslag voor de opvang die ze er afnemen.

Ouderparticipatiecrèches (ocp’s)

De ocp’s vallen tot eind 2014 onder een gedoogconstructie onder de wet Kinderopvang. Er zijn heel weinig opc’s, maar de paar die er zijn, vallen nu nog onder de kinderopvangtoeslag-regeling. Vanaf 2015 verandert dat omdat opc’s onmogelijk aan een paar belangrijke kwaliteitseisen kunnen voldoen. Op een ouderparticipatiecrèche staan ouders zelf bij toerbeurt op de groep. Onder die voorwaarde wordt een ouder klant bij een opc. Maar niet alle ouders hebben een pedagogische scholing. Bovendien kan een opc niet voldoen aan het ‘gezichtencriterium’, wat inhoudt dat een kind maximaal drie vaste begeleiders mag hebben.

Omdat er geen officiële medewerkers zijn, werkt het opc niet volgens de cao Kinderopvang. De zes opc’s die er zijn, staan niet geregistreerd in het LRKP. Alleen als opc’s voldoen aan alle kwaliteitseisen waar de reguliere kinderopvang ook aan voldoet, behouden ouders hun recht op kinderopvangtoeslag. Opc’s hebben aangegeven dit niet te kunnen en willen. Per 1 januari 2015 verliezen de ouders van ongeveer 120 kinderen hun recht op kinderopvangtoeslag.

Gastouderopvang

Veel ouders kiezen ervoor om voor hun jonge kinderen opvang af te nemen in een kleinschalige setting: bij een gastouder. Gastouderopvang is een professionele vorm van kinderopvang. Gastouders die voldoen aan alle eisen, staan geregistreerd in het LRKP. Gastouders worden gecontroleerd door hun gastouderbureau dat op haar beurt weer wordt gecontroleerd door de GGD. Gastouders zijn heel divers geschoold, maar minimaal op niveau 2 Helpende Zorg en Welzijn.

Gastouderopvang vindt plaats in de woning van de gastouder of bij de ouder thuis. De ruimte waar opvang plaatsvindt moet voldoen aan kwaliteitseisen. Hoeveel kinderen een gastouder opvangt, hangt af van de leeftijden. Bij nul- tot vierjarigen zijn het er maximaal vijf, waarvan er maximaal vier onder de 2 jaar mogen zijn en maximaal twee een baby. De gastouder werkt over het algemeen alleen.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Tekst van dit artikel klopt niet helemaal: ‘Bij nul- tot vierjarigen zijn het er maximaal vijf, waarvan er maximaal vier onder de 1 jaar mogen zijn’ moet zijn als: …. waarvan er maximaal vier onder de 2 jaar mogen zijn.
    René Baars i.s.m. Mireille van Remmerden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.