Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Zorgen over ongezonde voeding in de kinderopvang

ongezonde

De Vegetariërsbond maakt zich zorgen om het ongezonde voedingsbeleid van kinderopvanglocaties en roept ouders en medewerkers op om dit te melden. Alle reacties worden verzameld in een zwartboek over slechte voedingsgewoontes in de kinderopvang.

De bond is begonnen na enkele meldingen van ouders en medewerkers. Zo zouden kinderen op een bso iedere dag chips krijgen voorgeschoteld, zou er op een andere bso iedere middag cup-a-soup worden gegeten en krijgen kinderen van een kinderdagverblijf altijd smeerworst op hun brood.

Dubieuze ingrendiënten
Het is de Vegetariërsbond niet alleen te doen om vlees, de bond maakt zich zorgen om het veelvuldig voorschotelen van ongezonde snacks en andere ‘dubieuze ingrediënten’. Zij vindt dat gezonde voeding automatisch onderdeel moet uitmaken van goede kinderopvang en is daarom dit meldpunt begonnen.

Lees meer op de website van de Vegetariërsbond >>

ANP Photo, Ed Oudenaarden

6 REACTIES

 1. De vegetariërsbond? Werkelijk? En die weten nav ervaring en diepgaand onderzoek dat ze bij dezen een hele branche in een slecht daglicht dienen te zetten. Wie zijn deze arrogante lui die zich opwerpen als spreekbuis in een omgeving waar ze niets van weten en niets te zoeken hebben. Ouders dienen hun problemen met hun opvang zelf op te nemen, het zijn geen schapen. Uiterst denigrerend voor zowel ouders als ondernemers dit initiatief.

 2. Lees alle reacties
 3. Belachelijk! Zelf ben ik 39 en 25 jaar vegetarisch. Vegetarisch zijn kan zelfs heel gevaarlijk zijn. Zelf at ik meer dan voldoende groente , fruit, zuivel en vleesvervangende producten. Toch ben ik erg ziek geworden. Door vegetarisch te eten kan je een B12 te kort krijgen. Kijk maar eens op de site van Hindrik de Jong, gaat over B12 tekort. Je kan door een B12 tekort zelfs in een rolstoel komen, bedlegerig worden voor de rest van je leven en suïcidale neigingen krijgen en nog meer. Ik heb een rot tijd achter de rug door mijn vegetarisch eten. Let op: Ik heb 2 kinderen zij mogen NOOIT vegetarisch van mij worden. Zij eten gewoon een stukje vlees. Ons gebit is erop gemaakt om vlees te eten. Zelf krijg ik het niet meer weg. Maar ik raad het NOOIT anderen aan. Ik vraag me af waar de vegetariërsbond mee bezig is. Chips is een ander verhaal. Maar smeerworst. Ook al bied je dat dagelijks aan. In de praktijk zullen de kinderen niet 5 dagen per week komen. Ik heb kinderen die maximaal 3 dagen per week komen. Ik snap niet dat de vegetariërsbond zulke gevaarlijke signalen afgeeft. Ik ben voor de rest van mijn leven gedoemd om B12 spuiten te nemen. Vaak. Want normaal kunnen mensen het redden met 1x per 2 maanden, maar bij mij is het zo verpest dat ik 1x per 2 wkn spuit. Ik heb nog geluk gehad. Door mondig te zijn heb ik zelf een goede dokter gevonden en ben ik gered. Maar aub laat je niet teveel wijsmaken. Ik heb heel gezond geleefd: veel groente en gevarieerd, voldoende fruit, voldoende zuivel. Ik heb ook een reactie naar de vegetariërsbond zelf gestuurd. Ik kan me er erg boos om maken. Omdat vegetarisch niet altijd goed hoeft te gaan!
  Als je de kinderen gewoon fruit, brood, een koekje of vla aanbied is er niks aan de hand. 30 % van hun energie halen de kinderen uit verantwoorde tussendoortjes. Moeten we de kinderen dan ook geen beleg op hun brood doen ivm al die E nummers die ook kankerverwekkend of giftig kunnen zijn? Waar zijn we mee bezig in Nederla

 4. Er gaan al jarenlange discussies over wat gezond is en wat niet. Er wordt in kinderopvangland ook veel hierover gepraat en vergaderd. Teveel lijstjes en allerlei instanties die van alles vinden. Het is eigenlijk heel simpel. Eet gevarieerd. Let op allerlei onnatuurlijke toevoegingen aan producten ( en dan vooral de E 600 reeks ). Beweeg genoeg. Daarnaast mag je best af en toe een beetje chips of een keer een snoepje. Als BSO mag je best op basis van uitzondering een keer een snoepje geven Echter, moet het reguliere voedingsbeleid wel gebaseerd zijn op gezonde keuzes. En deze club ‘de vegetariersbond ‘ mogen zich naar mijn mening beperken tot promotie van het eten van minder vlees, en moeten zich vooral niet gaan bezigen met de voeding in de kinderopvang en al helemaal niet excessen gaan gebruiken om daarmee draagkracht te creëren.
  Ramon Buijs
  http://www.imakin.nl

 5. Ik heb meegedraait in verschillende buitenschoolse opvang, en heb daar nog nooit gezien dat ze daar chips eten, ja eens een keer wat hartigs of zoettigheid tijdens de vakantie! het moet toch huiselijk en gezellig zijn? En de smeerworst tja je kunt ook voor servelaatworst kiezen, maar is dat gezonder? Je kunt ook aangeven als een kind iets niet mag, en in plaats daarvan iets wat het kind lekker vind en voor jou acceptebel gezond is kopen en dat op de B.S.O laten liggen evenals de lunch. Dan weet je zeker dat hij krijgt wat jij graag wil, en als er een tractatie gegeven wordt heeft het kind zijn eigen tractatie. Kost je wel meer geld omdat je het zelf koopt. En anders accepteren dat het nu eenmaal zo is, en thuis goede/gevarieerde maaltijden bereiden zo komt een kind echt niets te kort wat eten betreft,maar de belangrijkste vitamine is toch liefde, aandacht en veiligheid.

 6. Ja hoor daar gaan we weer.
  Zo kan je natuurlijk aan de gang blijven en de kinderopvang weer in een negatief daglicht zetten.
  Bij veel van mijn klanten worden warme maaltijden aangeboden, en persoonlijk denk ik dat hierdoor veel kinderen een betere/gezondere maaltijd binnen krijgen.
  Dus dat kan ik alleen maar toe juichen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.