Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zijn Nederlandse ouders de meest toegeeflijke in de geschiedenis?

Moderne ouders vinden dat zij meer liefde en genegenheid tonen en met minder regels en discipline opvoeden dan hun ouders deden. Dat blijkt uit onderzoek door Concensus onder meer dan 3.550 ouders in vijf Europese landen, waaronder Nederland.
zijn-nederlandse-ouders-de-meest-toegeeflijke-in-de-geschiedenis
AleksandarNakic / Getty Images / iStock

Uit het onderzoek blijkt dat de moderne Nederlandse ouder met weinig of inconsequente regels opvoedt, terwijl 68 procent van de ouders beweert dat hun eigen ouders strenge en duidelijke regels hanteerden toen zij opgroeiden. In plaats van op regels en discipline, ligt de focus van ouders van nu op emotionele ondersteuning en meer quality time met de kinderen, concludeert het onderzoek. 66 procent van de huidige generatie ouders zegt dat zij meer tijd doorbrengen met hun kinderen dan hun ouders vroeger met hen. Deze ouders vinden het belangrijk om meer liefde en genegenheid te tonen en samen met het gezin activiteiten te ondernemen.

Over het onderzoek

Voeden we onze kinderen tegenwoordig minder streng op dan vroeger? Die vraag staat centraal in het onderzoek dat in juni 2022 werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Censuswide, in opdracht van My Nametags. 3.550 ouders deden mee aan het onderzoek, waarvan 500 Nederlandse ouders. Het onderzoek leverde de volgende conclusies op:

  1. Meer dan 40 procent van de moderne ouders stelt weinig of inconsistente regels voor hun kinderen
  2. Meer dan twee derde van de oudere generaties hanteerde een duidelijke, strenge opvoedingsstijl
  3. Bijna twee derde van de ouders beweert dat ze meer tijd met hun kinderen doorbrengen dan hun ouders met hen deden
  4. Bijna twee derde van de ouders vindt dat ze meer liefde en genegenheid tonen dan hun ouders deden

Nederlandse ouders

Ruim de helft (52 procent) van de huidige Nederlandse ouders geeft aan dat ze hun kinderen meer ontspannen opvoeden, met weinig of zelfs inconsequente regels. Dit staat in schril contrast met de vorige generatie, toen bijna zeven op de tien (78 procent) van de ouders beweerde dat hun eigen ouders strenge en duidelijke regels hanteerden toen zij opgroeiden. De helft (52 procent) van de respondenten zegt soepeler te zijn over wat hun kinderen eten en drinken dan hun eigen ouders waren. Ruim een derde (37 procent) verwacht niet dat hun kinderen helpen met huishoudelijke taken.

Generatieconflict

De onderzoekers stellen dat men het vroeger vooral belangrijk vond om kinderen praktisch te ondersteunen, door bijvoorbeeld te focussen op het strikken van de schoenveters, hen leren fietsen en het herstellen van beschadigde kledij. Moderne ouders kiezen eerder voor knutselactiviteiten of fantasiespelletjes spelen. Als gevolg daarvan heeft 60 procent het gevoel dat hun kinderen opener en eerlijker tegen hen kunnen zijn dan zij tegen hun eigen ouders zouden kunnen zijn. Dit leidt soms tot een ‘generatieconflict’; een derde (31 procent) van de ondervraagden geeft aan dat ze zich ongemakkelijk voelen wanneer hun eigen ouders voor hun kinderen moeten zorgen.

Lees meer over het onderzoek >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.