Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wetswijziging: straks ook kinderopvangtoeslag voor ouders met partner buiten de EU

Ouders met een partner die buiten de Europese Unie woont, hebben geen recht op kinderopvangtoeslag. Dat staat in de Wet kinderopvang, maar daar komt verandering in. De ministerraad heeft ermee ingestemd om dit ‘knelpunt’ op te lossen, mede vanwege de verhoogde urgentie door de toestroom aan Oekraïense vluchtelingen die hierdoor makkelijker aan het werk kunnen.
motie-aangenomen-nog-eens-45-miljoen-euro-extra-voor-kinderopvangtoeslag
AndreyPopov / Getty Images / iStock

Dat besluit nam de ministerraad afgelopen vrijdag 20 mei.

Doordat het nu niet mogelijk is om kinderopvangtoeslag te ontvangen wanneer een van de ouders buiten de EU/Zwitserland verblijft, is het voor moeders met kinderen van wie de vader bijvoorbeeld is achtergebleven in Oekraïne, Rusland of andere landen niet mogelijk om aan het werk te gaan. Zij hebben geen recht op kinderopvangtoeslag, en kunnen daardoor de opvang van hun kinderen vaak niet betalen.

Recht op kinderopvangtoeslag

Een aanpassing van de Wet kinderopvang (Wko) op dit punt zou daar verandering in brengen, zodat ook deze moeders recht krijgen op kinderopvangtoeslag en zij aan het werk kunnen. Zodoende kunnen zij beter participeren in de samenleving, stelt de ministerraad. “De toestroom aan Oekraïense ontheemden verhoogt de urgentie om de Wko op dit punt aan te passen, omdat deze groep veelal bestaat uit vrouwen met kinderen waarvan de partner zich in Oekraïne bevindt. Om het voor hen mogelijk maken te werken, is kinderopvangtoeslag nodig. Dat is belangrijk voor participatie in de samenleving.”

Voor alle ouders

Het knelpunt wordt daarmee voor alle ouders met een partner buiten de EU/Zwitserland opgelost, ongeacht het land waar de partner verblijft.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid zullen op een nader te bepalen moment een brief aan de Staten-Generaal (de Eerste Kamer en Tweede Kamer) sturen.

Gemeenten in de kop van Noord-Holland (Texel, Den Helder, Schagen en Hollands Kroon) zijn gestart met een tijdelijke regeling voor kinderopvang voor Oekraïense vluchtelingen. Daarmee kiezen ze voor een alternatieve route, ‘omdat het binnen het huidige stelsel niet mogelijk is kinderopvang voor deze kinderen te faciliteren en te bekostigen’. Lees meer

2 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Helemaal oneerlijke ik had in 2018 een kind in buiten de eu . Hij moest naar kinderdagverblijf omdat de moeder naar school moest om nederlands te leren voor inburgering examen bij het consulaat.
  Ik kreeg geen kinderopvangtoeslag en daardoor en omdat ik alleen laag inkomen had op basis van 40uur werken .
  En van mijn inkomen moest ik en mijn partner met mijn nederlands kind leven.
  Ik moest regelmatig geld sturen naar partner om van samen met ons kind te leven.
  Ik had ook geen recht voor kinderbijslag omdat ik Kon van mijn inkomen geen 450€ per kwartaal optijd naar buiten de eu sturen naast de bedragen die ik regelmatig moest aan partner en kind versturen . Was onmogelijke van een inkomen voor 3 personen waar 2 van in buiten de eu waren.
  Ook moest ik geld voor de dagopvang zelf betalen omdat Vrouw moest studeren en werk traject en volgen om aan werk te komen .
  Daardoor Ben ik in Groot schulden gekomen die tot met nu nog open en hoger worden.
  Ik heb in 2018 fulltime met extra uuren gewerkt en belasting betaald . Ik woonde en werkde in Nederland en heb zelf de nederlands nationaliteit.
  En nu zie ik dat de Overheid het als knelpunt vindt en het moegelijke maakt voor okraieners en ouders met partners buiten de Eu om de kinderdagopvangtoeslag voor buiten de Eu mogelijke maakt.
  Zonder om na te denken over nederlanders met partners en kinderen buiten de Eu die de afgelopen jaren hadden. En moesten alles zelf betalen en daardoor in flink schulden zijn terecht gekomen .
  De Overheid maakt de terugwerkendekracht mogelijke vanaf vorig maart voor de vluchtingen om Niet financial problemen te komen en denkt helemaal Niet over nederlanders die zijn de afgeholpen jaren in Groot financieel problemen gekomen en toen zag het Overheid geen knelpunt en nu in een Keer wel.
  De situatie voor ouderen met partners en kinderen buiten de eu die geen kinderdagopvangtoeslag Kon krijgen was ook een Groot probleem maar de Overheid heeft niks overgedaan en de nederlanders toch in Groot financieel problemen gekomen.
  Ik vind het oneerlijke dat dit is nu pas als knelpunt wordt gezien omdat er vluchtingen zijn en de terugwerkendekracht vanaf vorig maand gesteld terwijl het is Niet als knelpunt gezien werd en niks gebeurde toen wij alleen als nederlands in de zelfde situatie bevonden.
  Als de Overheid het nu als knelpunt ziet omdat zij over vluchtingen denkt Dan moet tenmist ook denken over nederlanders die in de zelfde situatie Al jaren bevonden en daardoor in schulden terecht gekomen omdat ze alles moesten betalen en geen kinderdagopvangtoeslag konden hebben .
  De terug werkendekracht moet tenminste vanaf de last 10 geldig moet zijn . Dat nederlanders die in schulden problemen zijn gekomen door de boring regeling een terugwerkendekracht kunnen aanvragen , ze zijn gewoon gedupeerde ouders die ook door de kinderopvangtoeslag in Groot schulden terecht zijn gekomen.
  Ze moeten ook gewoon ook de compensatie kunnen krijgen dat ze ook even kunnen hersten en Hun gemaakt schulden ook kwijtgescholden worden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.