Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Wet IKK: 5 belangrijke maatregelen voor pm’ers

De Eerste Kamer stemt op 21 maart over de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK). Als zij akkoord gaan, gaat er vanaf 1 januari 2018 veel veranderen. Vakbond FNV zette op een rij welke 5 van de 21 maatregelen de grootste impact hebben voor pedagogisch medewerkers.
1IKK-voor-pm.jpg
Welke maatregelen in de Wet IKK hebben een (redelijk) grote impact op pedagogisch medewerkers? - Foto: Fotolia
 • Minder baby’s per pm’er

De kwaliteit van babyopvang moet omhoog. Baby’s zijn kwetsbaar en daarom willen minister Asscher en de branchepartijen die het IKK-akkoord met hem sloten de beroepskracht-kindratio (bkr) op deze groepen aanpassen. Pm’ers krijgen de zorg over maximaal drie baby’s in plaats van vier. Dat heeft grote gevolgen, niet alleen voor babygroepen maar ook voor verticale groepen.

 • Vaste gezichten voor baby’s

Nog een maatregel om de kwaliteit van de babygroep te verbeteren is om baby’s maximaal twee vaste gezichten te geven. Dit mogen er nu nog drie zijn. De regel geldt ook nu weer voor beide groepen, horizontaal en verticaal. De afspraak is dat er voor baby’s altijd een vast gezicht op de groep is. Deze maatregel kan gevolgen hebben voor je rooster of arbeidsovereenkomst.

 • Coaching

Alle pedagogisch medewerkers hebben recht om gecoacht te worden door een pedagogisch coach. Deze persoon moet minimaal hbo opgeleid zijn. Naast het begeleiden van pm’ers wordt deze coach ook ingezet voor het maken van pedagogisch beleid. Omdat het voor organisaties best pittig is om voor 1 januari 2018 aan deze maatregel te voldoen, is de ingangsdatum uitgesteld naar 1 januari 2019.

 • Vrijwilligers tellen niet mee voor de bkr

Deze maatregel is bedoeld om beroepskrachten altijd voor te laten gaan op vrijwilligers. Vrijwilligers mogen nog altijd ingezet worden, maar dit mag nooit ten koste gaan van een pedagogisch medewerker. Zij mogen dus alleen boven de formatie worden ingezet. Deze maatregel is zeker ook relevant voor de bso waar vrijwilligers straks alleen ter ondersteuning van de pm’er ingezet mogen worden. Niet als tweede kracht.

 • Afwijken van de bkr

Het blijft ook na 1 januari 2018 mogelijk om af te wijken van de beroepskracht-kindratio voor 3 uur per dag. Nu gebeurt dat ook en kiezen organisaties er bijvoorbeeld voor om rond de pauzes of aan de randen van de dag één pm’er op de groep te zetten. Asscher en de branchepartijen willen af van het ad-hocbeleid van organisaties waardoor ouders en pm’ers niet weten waar ze aan toe zijn. De begin- en eindtijd van de 3-uursregeling moet straks van tevoren in het pedagogisch beleidsplan worden vastgelegd. Zo weet iedereen waar hij aan toe is. En de GGD kan er gemakkelijker op controleren. De 3-uursregel geldt alleen voor locaties die minimaal 10 uur opvang per dag bieden.

Lees hier wat FNV heeft gedaan voor de totstandkoming van het IKK-akkoord en waarom zij juist deze vijf punten zo belangrijk vinden voor pedagogisch medewerkers. Fnv.nl >>

De Tweede Kamer is inmiddels akkoord met het wetsvoorstel IKK. Branchepartijen in de kinderopvang vinden het belangrijk dat het pakket aan 21 maatregelen per 1/1/2018 ingaat. Waarom vinden ze het zo belangrijk? Lees meer

4 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Wij hebben een zeer flexibele opvang. Ouders werken in de zorg en waardoor de kinderen elke maand op verschillende dagen en tijden komen. Hoe moet dat met die "vaste gezichten"? Dan zouden wij op 5 dagen 2 vaste leidsters nodig hebben, dus de leidsters moeten dan 5 dagen fulltime werken ??

 3. Maar even voor de duidelijkheid, veranderd dit nu ook wat aan de stamgroep grootte? De maximale stamgroep grootte is nu 14 kinderen met 3 pw'ers op een 0-2 jaar groep waarvan maximaal 8 onder 1 jaar. Blijft dit wel 14 kinderen maar veranderd alleen het aantal kinderen onder 1 jaar? En als je niet met meer dan 2 vaste gezichten mag werken hoe doe je dat in deze groepssamenstellingen dan? Of als ik 5 dagen vol zit op een babygroep met 8 kinderen maar maximaal 2 vaste gezichten mag gebruiken? moet ik mijn leidsters voor deze groep 5 dagen laten werken?
  Wij hebben contracten voor maximaal 4 dagen dus als ik maar 2 gezichten mag gebruiken en ik 2 leidsters voor 4 dagen inzet kom ik nog steeds een dag tekort. Hoe krijg ik dan mijn week gevuld? Nog los van het feit dat ik een vacature voor 1 dag niet vervult ga krijgen dus daar dan een UZK voor moet inzetten. Nee dat is fijn voor kinderen! elke week een ander gezicht! Wij kiezen om die reden liever voor een constructie met 1 iemand voor 4 dagen en 2 mensen voor 3 dagen. Dan is precies de week gevuld maar maak je wel gebruik van 3 vaste gezichten. En dat mag nu juist dadelijk niet meer!
  Nou ik voel de bui al weer hangen! Een hoop gedoe en nieuwe regels maar nog steeds geen echte verbeteringen voor kinderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.