Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werknemers beslissen mee over faillissement

Medewerkers van een failliete organisatie krijgen een stem in de afwikkeling van het faillissement. Overnamepraktijken waarbij werknemers de dupe worden, zoals in 2014 met kinderopvangorganisatie Estro, zouden dan tot het verleden moeten behoren.
1. Meebeslissen bij faillissement.jpg
Ongeveer duizend medewerkers verloren door het faillissement van Estro hun baan. - Foto: iStock

Over dit PvdA-voorstel wordt in de Tweede Kamer gestemd. De VVD en de SP hebben hun steun al toegezegd en de kans is dan ook zeer groot dat de steun voor werknemers wettelijk wordt vastgelegd.

Doorstart

Het gebeurt vaak dat werknemers het nakijken hebben als hun organisatie failliet gaat. Niet alleen in de kinderopvang, ook in andere branches komt dit voor. Denk aan recente faillissementen van Perry Sport en Scapino waar veel werknemers, ondanks een doorstart, hun baan verloren. Een vergelijkbaar verhaal vond in 2014 plaats met het failliete Estro. Zij gingen failliet, maar bleken al een doorstart te hebben geregeld met een investeerder: HIG Capital (onderdeel van Bayside). Ongeveer duizend medewerkers verloren door het faillissement hun baan.

Hoe zat het ook alweer met het faillissement van Estro in 2014? Lees belangrijke berichtgeving uit die tijd terug in dit speciale dossier >>

Stille voorbereiding

Straks krijgen werknemers een stem in de voorbereidende fase van een faillissement. Curatoren zijn verplicht om een vertegenwoordiging van de werknemer, zoals de ondernemingsraad, te informeren en te horen tijdens de ‘stille voorbereiding’ van een faillissement. Misstanden zoals het toekennen van bonussen aan managers in deze fase, kunnen dan voorkomen worden. Hier maakten de bestuursleden van Estro zich destijds ook schuldig aan. Bij een eventueel prepack (het voortbestaan van delen van het bedrijf) is de rol van werknemers net zo groot als van schuldeisers. Een tweede aanpassing houdt in dat werknemers iemand aan kunnen wijzen die zitting kan nemen in de commissie van schuldeisers.

Gevolgen werknemers

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt is één van de opstellers van het amendement. In de Volkskrant zegt hij: ‘De gevolgen van een faillissement voor werknemers zijn over het algemeen groter dan voor andere schuldeisers. Om die reden en als extra waarborg tegen misbruik vinden wij het van het grootste belang dat werknemers worden betrokken bij de voorbereiding van het faillissement.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.