Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkende ouders nu negen weken betaald ouderschapsverlof

Ouders kunnen sinds gister betaald ouderschapsverlof opnemen. Met de nieuwe regeling kunnen zij in het eerste jaar na de geboorte van hun kind negen weken verlof opnemen en krijgen ze 70 procent van hun salaris doorbetaald.
Foto: iStock

De regeling komt bovenop de al bestaande verlofregelingen voor ouders, zoals het kraamverlof, partnerverlof en het onbetaalde ouderschapsverlof. Volgens vakbond FNV zullen sommige werkgevers het verlof aanvullen tot 100 procent. Zo hebben gezinnen geen inkomstenverlies en kunnen ze tegelijkertijd de zorgtaken verdelen en wennen aan de nieuwe situatie. Het betaald ouderschapsverlof zorgt voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen en een betere balans tussen werk en privé.

Gunstig voor de kinderopvang?

Bovendien heeft de regeling wellicht een klein positief effect op de wachtlijsten in de kinderopvang als ouders een dag minder opvang afnemen en zelf een dag extra voor hun baby gaan zorgen.

Dichten van de loonkloof

Het betaald ouderschapsverlof is volgens Bas van Weegberg van FNV niet alleen gunstig voor het nieuwe gezin, maar ook voor werkgevers en de samenleving als geheel. Medewerkers zullen meer ontspannen zijn en dat vertaalt zich in productievere werknemers. ‘Belangrijker nog, het zorgt voor een gelijkwaardiger taakverdeling tussen beide ouders. Daardoor komt hopelijk het gewerkte aantal uren van beide ouders meer in balans, wat bijdraagt aan het dichten van de loonkloof’, aldus van Weegberg tegen ANP.

Lagere inkomens

Het bestuurslid verwacht dat veel ouders van het verlof gebruik gaan maken. Van het onbetaalde verlof maakt slechts zo’n 11 procent gebruik, maar van het betaalde partnerverlof wordt door een groot deel van de partners gebruik gemaakt. ‘Daarom verwachten we dat veel ouders gebruik gaan maken van dit nieuwe betaald verlof. We maken ons wel zorgen om de gezinnen met lagere inkomens, die kunnen vaak niet met 30 procent minder rondkomen. We roepen werkgevers op om het verlof aan te vullen tot 100 procent en het kabinet roepen we op om die 100 procent alsnog voor iedereen te regelen.’

Ska Kinderopvang heeft noodgedwongen de contracten met ouders van zo’n tweehonderd kinderen moeten ontbinden vanwege personeelstekort. Ouders die willen dat Ska Kinderopvang de eenzijdige opzegging van contracten terugdraait, zien af van een kort geding en dienen nu een klacht in bij de Geschillencommissie Kinderopvang. Een rechtszaak kan maanden duren, en die tijd is er niet. Lees er hier meer over >>

Bronnen: ANP, Onderwijsgids, LINDA

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.