Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Weekendjes weg, bonussen en auto van de zaak om nieuwe medewerkers te werven

Weekendjes weg, honderden euro’s aan bonussen, sportabonnementen of een auto van de zaak: alles wordt uit de kast gehaald om nieuwe medewerkers te werven in de kinderopvang. Of dit een duurzame oplossing is voor het personeelstekort? Daar zijn de meningen over verdeeld. ‘Als je mensen weghaalt bij een andere opvang, verschuif je het probleem.’
weekendjes-weg-bonussen-en-auto-van-de-zaak-om-nieuwe-medewerkers-te-werven
stock.adobe.com

Met het groeiende personeelstekort in de kinderopvang is het begrijpelijk dat werkgevers ludieke acties bedenken om personeel te werven. RTL Nieuws somt verschillende ‘lokkertjes’ op. Zo belooft Jill Lamyns, directeur van de nieuwe bso De Plek in Muiderberg, 40 procent van de winst met het personeel te delen. Medewerkers krijgen onder meer een leasefiets of -auto van de zaak, bijscholing, kortingen op de kosten voor kinderopvang van hun eigen kinderen en het meeprofiteren van de winst. Zo lukte het om in deze tijd een nieuwe buitenschoolse opvang te openen, vertelt de directeur aan RTL Nieuws.

DUO-vacatures: samen overstappen

En er wordt meer bedacht. Zo komt Koningskinderen in ’t Gooi met DUO-vacatures: wil je niet overstappen naar een nieuwe werkgever omdat je dan die leuke collega achterlaat? Stap samen over en werk samen op dezelfde groep. Bij Kind & Co Ludens en Kindercentrum Bisonspoor krijg je 350 tot 500 euro bonus voor het aandragen van een nieuwe pedagogisch medewerker. Ook worden er bij organisaties sportabonnementen, weekendjes weg en een gratis abonnement op maaltijdpakketten weggegeven aan nieuwe medewerkers.

Geen oplossing voor personeelstekort

Volgens Pieter Philippart zijn deze ‘lokkertjes’ niet de oplossing voor het personeelstekorten in sectoren als de kinderopvang. ‘Als je mensen weghaalt bij een andere opvang, verschuif je het probleem. Ik snap dat bedrijven vanwege de grote concurrentie overgaan tot dit soort acties, maar het is vaak geen duurzame oplossing voor de arbeidsproblematiek.’ Hij ziet meer in duurzame oplossingen, zoals het werven van zij-instromers en oud-pedagogisch medewerkers.

RTL Nieuws onderzoekt welke oplossingen er nog meer zijn om het personeelstekort én hoge ziekteverzuim in de sector aan te pakken. Lees het volledige artikel hier >>

De vergoedingsbedragen in de cao Kinderopvang worden elk jaar geïndexeerd. Dit zijn de vergoedingen die werknemers krijgen voor gebroken diensten, woon-werkverkeer en dienstreizen. Bekijk hier de bedragen voor 2023

3 REACTIES

 1. Start bij het begin, de intrinsieke motivatie van je medewerker en de belofte die je als opleider/kinderopvang maakt over het werken in de kinderopvang.

  Wat als ”wij” geen transparantie kunnen bieden aan de medewerkers, hoe kunnen we dit dan wel de kinderen en ouders bieden? Hoe kun je een visie meegeven en toch kiest de medewerker ervoor om over te stappen of de branche te verlaten. Niet dikwijls gaat het helemaal niet om wat je krijgt, maar de visie en het beeld in de praktijk niet lijkt te kloppen met wat is voorgehouden. De intrinsieke motivatie van deze medewerker en wijze waarop de opvang wordt vormgegeven in de praktijk, staat haaks op de visie en mede daarom stoomt men uit.
  En degene die wel gevoelig zijn voor een lokkertje, wil je dergelijke ”motivatie” echt aanboren, past dit bij de visie of het belang van goede opvang of meer een pleister op de niet helende wond?

  Kortzichtig, teleurstellend voor een branche die werkt met kinderen waarbij de 4 pedagogische basisdoelen gelden, maar blijkbaar mag het personeel daar niet op rekenen.

 2. Lees alle reacties
 3. Je heb 4 fase
  1. Hoe haal je nieuwe mensen binnen
  2. Hoe hou je nieuwe mensen binnen
  3 . Hoe hou je vast personeel binnen
  4. Hoe zorg je er voor, dat deze 3 fases een netwerk vormen.
  Wat er fout gaat is dat er niets van deze beloftes na gekomen worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.