Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wachtlijst-overzicht kinderopvang in de maak

Wachtlijst-overzicht kinderopvang in de maak

Vanaf november kunnen ouders online zien hoe lang de wachttijden zijn bij kinderopvangcentra in hun regio. Het ministerie van OCW heeft onderzoeksinstituut ITS van de Radboud Universiteit Nijmegen gevraagd om onderzoek te doen naar de lengte en oorzaken van wachtlijsten. Inmiddels hebben ruim honderd kinderopvangorganisaties zich aangemeld om aan het onderzoek deel te nemen.

Wachtlijst al tijdens de zwangerschap
Het komt in sommige regio’s toch nog steeds voor dat ouders al tijdens de zwangerschap op een wachtlijst komen te staan. Het laatste onderzoek naar wachtlijsten dateert van twee jaar geleden. Eind 2008 was de gemiddelde wachttijd 180 dagen voor de bso en 146 dagen voor de dagopvang. De wachtlijsten waren het grootst en de wachtlijsten het langst in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

Slechte communicatie kinderopvang en klanten
De url waar ouders straks terecht kunnen is hoelangisdewachtlijst.nl. Frederik Smit van het onderzoeksbureau vindt dat de professionaliteit van kinderopvangorganisaties niet terug te zien is in de manier waarop er wordt gecommuniceerd met klanten. In het blad Intermediair zegt hij: ‘Mensen schrijven hun ongeboren kind vaak in bij vier of vijf instellingen en krijgen dan uiteindelijk nog geen plek, zonder dat zij tussentijds inzicht hebben in de wachttijden. Daardoor kunnen zij hier niet of nauwelijks op anticiperen. Dit geldt zeker voor de grote steden.’ het is volgens hem dan ook de hoogste tijd dat het onderzoek er komt zodat ouders eerder kunnen inspelen op lange wachttijden.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.