Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Vrees voor stijgende kosten als kinderopvang bijna gratis wordt

Het kabinet slaat een aantal belangrijke stappen over in het plan om kinderopvang in 2025 vrijwel gratis te maken. Dat stelt bestuurder Noëlle Haitsma van het InformatieCentrum KinderOpvang (ICKO). Zij vreest dat veel kinderopvangorganisaties hun prijzen zullen verhogen, vanwege flinke investeringen die gemaakt moeten worden.
vrees-voor-stijgende-kosten-als-kinderopvang-bijna-gratis-wordt
Andrey Popov / stock.adobe.com

Haitsma zegt dat in gesprek met NU.nl.

Complex

‘Het is een vrij complex verhaal. Zo is er geen rekening gehouden met de personeelskosten die enorm zullen stijgen. Bovendien moeten er nieuwe kinderopvangcentra bij komen om aan de vraag te voldoen’, legt Haitsma uit.

Dit betekent dat organisaties hun prijzen zullen verhogen en dat het uurtarief vaker boven het maximale toeslagtarief komt. ‘Er zijn in totaal 3.400 kinderopvangorganisaties in ons land, daarvan is zo’n 20 procent stichting. De rest bestaat uit allemaal bv’s en eenmanszaken. Om straks verder te kunnen groeien, zijn er grote investeringen nodig die van deze organisaties moeten komen.’

Personeelstekort

Om maar nog niet te spreken over het groeiende personeelstekort in de sector, terwijl de verwachting is dat de komende jaren tienduizenden extra medewerkers nodig zijn om te voldoen aan de groeiende vraag naar kinderopvang die zal ontstaan door de plannen van het kabinet.

Kwaliteit waarborgen

Bovenaan staat dat de kwaliteit van de kinderopvang gewaarborgd blijft, vindt Haitsma. ‘De werkdruk is hoog en we kunnen in onze sector geen groepen samenvoegen zoals in het onderwijs. Er zal meer aandacht moeten komen voor het beroep en we moeten ervoor zorgen dat we de onderkant van de markt opvullen met mensen die van het mbo komen en van het niveau 1 of 2 zijn. Zij kunnen bijvoorbeeld voor zaken als de lunch zorgen, terwijl de pedagogische werknemers zich op de kinderen kunnen richten.’

Toegankelijke kinderopvang

Haitsma ziet in plaats van bijna gratis kinderopvang liever dat de kinderopvang toegankelijker wordt gemaakt voor de lage inkomens en middeninkomens. ‘De kinderopvang vrijwel gratis maken voor iedereen is echter niet de oplossing. Het CPB voorspelt namelijk dat ouders informele opvang gaan inruilen voor formele opvang en opvang ook voor andere redenen dan arbeidsparticipatie gaan gebruiken, bijvoorbeeld extra vrije tijd.’

Haitsma pleit daarnaast voor een forse verhoging van de kinderopvangtoeslag voor hogere inkomens (tot 2,5 keer modaal), waardoor werken en extra uren draaien aantrekkelijker worden gemaakt zonder dat het recht op kinderopvangtoeslag verdwijnt. ‘Dat is een belangrijke factor in het terugdringen van het personeelstekort in alle sectoren’, zegt Haitsma tegen NU.nl.

Bron: NU.nl

Bestuurders van Wij zijn JONG en Ludens-KNM Kind& Co hebben op 7 juli een brandbrief aangeboden aan de minister van SZW. Deze brief, die wordt ondersteund door de BK en BMK, bevat oplossingen voor het nijpende personeelstekort. Lees meer

3 REACTIES

 1. Haitsma pleit daarnaast voor een forse verhoging van de kinderopvangtoeslag voor hogere inkomens (tot 2,5 keer modaal), waardoor werken en extra uren draaien aantrekkelijker worden gemaakt zonder dat het recht op kinderopvangtoeslag verdwijnt. ‘Dat is een belangrijke factor in het terugdringen van het personeelstekort in alle sectoren’, zegt Haitsma tegen NU.nl.

  Ouders verliezen hun recht nooit op toeslag als zij meer gaan werken en of verdienen, het bedrag verandert, het recht op toeslag niet. Daarom klopt bovenstaande tekst volgens mij niet helemaal.

  Groet E.Hooft

 2. Lees alle reacties
 3. Heel leuk bedacht kinderopvang gratis. Echt bedacht van mensen die op een kantoor werken. In ieder geval niet in de praktijk werken. Hoe gaat dit ingevuld worden. We krijgen dan van alles binnen. Op deze manier nemen we een stukje jeugdzorg over. Want de Buitenschoolseopvang hoort hier ook bij. We krijgen dan allerlei soorten problemen erbij. Daarnaast ook nog de manier waarop de ouders er gebruik van maken. Even naar de kapper, boodschappen doen, want het is voor iedereen etc.
  We zijn geen oppas!!!
  Het is een vak waar je voor geleerd hebt, wat je moet liggen. Inzicht etc is nodig. Ik vind het een mooi vak. Want ik voed kinderen van 0 tot 12 op!!! Want dat komt steeds meer op ons bordje.
  We doen van alles, zijn chauffeur, opvoedkundig, sporten, creativiteit, het stuk sociale/emotionele opvoeding. Soms vangen we ouders op etc etc.
  Ik hoop dat men dit zich realiseert, daarnaast zou loonsverhoging van 10 procent geweldig zijn. Net zoals het basisonderwijs. Wij zijn de voorlopers van het basisonderwijs en wij zijn nooit met vakantie of dicht!!!
  Dus hopelijk denkt men er goed over na!!!!
  Mvg Annemarie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.