Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorrang voor kinderopvangkinderen voorlopig van de baan

Onder grote druk hebben de samenwerkende schoolbesturen in Den Bosch (SPPOH) besloten om kinderen die naar de kinderopvang gaan toch geen voorrang te geven bij een plaatsing op school.
nationaal programma onderwijs
Fotolia

Naar sommige basisscholen in Den Bosch is meer vraag dan plek. Welke kinderen plaats je wel en welke niet? Hiervoor worden in Den Bosch gebruikelijke criteria gesteld zoals dat kinderen die dichtbij wonen en van wie er al broers/zusjes op school zitten voorrang krijgen. Maar de SPPOH, samenwerkende schoolbesturen in Den Bosch en omgeving, voegde daar nog een criterium aan toe: kinderen die al naar de aangesloten kinderopvang gaan van de school, krijgen ook voorrang. Daar kwam veel kritiek op.

Doorlopende leerlijn

In een artikel in het Brabants Dagblad leggen de schoolbesturen uit waarom zij dit belangrijk vinden.  Volgens de SPPOH komt het beleid niet zomaar uit de lucht vallen. Zij zetten in op een doorlopende leerlijn. ‘ Elke kinderopvang is wettelijk verplicht om kinderen klaar te stomen voor school. Maar binnen een kindcentrum is er ook een bepaalde pedagogische benadering die er vooral ook is omdat je onder hetzelfde dak zit’, legt Hanneke Hens van basisschool De Groote Wielen uit. Zij heeft er moeite mee om kinderen die nu al jaren naar de opvang binnen de school gaan, straks niet toe te kunnen laten.

Vrije keuze voor ouders

Eigenaren van kinderopvangorganisaties buiten de school vinden dat geen goede redenering en vinden het oneerlijke concurrentie. Lizet van Assendonk van kinderopvang Het Vrolijke Koetje zegt dat zij net zo goed een doorlopende leerlijn naar school aanbiedt. Ook zegt zij: ‘We hebben niets tegen kindcentra, maar vinden dat ouders een vrije keuze moeten hebben en niet al vanaf de geboorte moeten beslissen over onderwijs.’

Geen winstoogmerk

Veel lokale politici zijn het met deze kritiek eens. Marianne van der Sloot (CDA): ‘In Den Bosch willen we geen systeem waarbij via de achterdeur kinderen voorrang krijgen vanuit een kindcentrum. Dat is niet te verkopen.’ Voorlopig heeft deze kritiek ertoe geleid dat het criterium van tafel is. Maar daarmee is de discussie niet afgerond. Want het beleid is nu wel aangepast, maar  de visie van de scholen niet. Schooldirecteur Hens begrijpt wel dat er weerstand is bij andere kindcentra, maar vindt dat iedereen probeert, zelfstandig of aangesloten bij school, het hoofd boven water te houden. ‘Wij hebben geen winstoogmerk. Wij zijn geen particulier eigenaar dus dat speelt niet mee. Wij vinden het belangrijk om kinderen die bij ons al bekend zijn een plek te geven.’

Kleine groep kinderen

CDA’er Van der Sloot zegt dat ze hiermee echt wel principieel van mening verschilt met de scholen. ‘Ouders moeten zelf weten hoe ze hun kind opvangen tot de leerplichtige leeftijd.’ Volgens Ankie de Laat, voorzitter van SPPOH, kan zeker 98 procent van alle kinderen nog altijd gewoon terecht op de school van zijn/haar voorkeur. Zij denkt dat het slechts om enkele leerlingen zal gaan voor wie dit niet geldt.

Lees hier het artikel in het Brabants Dagblad


Overal in Nederland werken kinderopvang en onderwijs samen, soms onder één dak, soms ook niet. Het huidige kabinet lijkt niet van plan om te investeren in dergelijke IKC’s. Daarom pakken gemeenten dit zelf op. Volgens Gijs van Roosendaal van Kindcentra 2020 is deze beweging niet te stoppen. ‘Dit kabinet denkt geen aandacht te hoeven schenken aan deze beweging, maar de beweging gaat gewoon door’. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.