Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG maakt uurtarieven peuterspeelzaalwerk 2014 bekend

Net als kinderopvangorganisaties moeten peuterspeelzalen in deze periode de uurtarieven voor 2014 vaststellen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een adviestabel opgesteld voor de ouderbijdrage per uur voor peuterwerk. Deze tabel is gebaseerd op de uurtarieven voor kinderopvang in 2014.
VNG maakt uurtarieven peuterspeelzaalwerk 2014 bekend
Foto: ANP Photo

Het uurtarief voor peuterspeelzaalwerk is hetzelfde tarief waarover gebruikers van opvang in het kinderdagverblijf kinderopvangtoeslag krijgen: 6,70 euro.

Inkomensafhankelijk

Net als in de kinderopvang is het uiteindelijke tarief afhankelijk van het inkomen van ouders. VVE-peuterspeelzalen, de zogenoemde voorscholen, krijgen subsidie van de gemeente. Hoe meer ouders verdienen, hoe meer ze moeten betalen aan peuterspeelzaalwerk. Ouders met een inkomen onder de € 17.575, betalen bijvoorbeeld slechts € 0,62 per uur.

VVE-doelgroep

Veel gemeenten hebben de intentie kinderen in achterstandssituaties en uit gezinnen met een gemiddeld laag jaarinkomen te bereiken met peuterspeelzaalwerk. Om de drempel voor deze VVE-doelgroepen te verlagen, kunnen gemeenten ervoor kiezen de ouderbijdrage te baseren op minder uren dan eigenlijk wordt afgenomen. Bijvoorbeeld vijf in plaats van tien uur per week. Een kind uit een achterstandsgezin kan dan voor 124 euro per jaar, tien uur per week en veertig weken per jaar naar de peuterspeelzaal. Ouders betalen slechts de helft van de kosten.

Toekomst

Minister Asscher heeft de intentie de financiering van het peuterspeelzaalwerk gelijk te trekken met de kinderopvang om zo toe te werken naar één basisvoorziening. Hoe dit precies vorm krijgt, is niet bekend. De verwachting is dat de minister eind november met zijn plannen naar buiten komt.

Bekijk hier de Adviestabel ouderbijdrage peuterwerk 2014

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.