Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ViaViela en 4Kids willen maximumbedrag leges

Ondanks herhaaldelijke bezwaarschriften naar gemeenten, blijven de legekosten voor gastouders maar stijgen en neemt het aantal gemeenten dat leges heft aan gastouders en kinderopvanginstellingen toe. Gastouderbureaus ViaViela en 4Kids zien dat de hoge bedragen een drempel vormen voor gastouders om te beginnen en dringen er met een petitie bij minister Asscher aan op het instellen van een maximumbedrag voor leges.
ViaViela en 4Kids willen maximumbedrag leges
Foto: ANP

Tijdens het debat over kinderopvang in de Tweede Kamer kwam minister Asscher kort terug op de klacht van de twee landelijke gastouderbureaus. Wat hem betreft is het niet nodig om gemeenten een maximumbedrag op te leggen, al wees de minister de gemeenten er tijdens het debat opnieuw op dat de kosten maximaal kostendekkend mogen zijn en niet meer dan dat.

Grote verschillen

Het blijft bijzonder dat de ene gemeente geen kosten rekent voor de registratie in het Landelijke Register en de andere gemeente wel. In Vianen betaalt een gastouder bijvoorbeeld 798 euro. In Amsterdam 759 euro. Gastouderbureaus ViaViela en 4Kids berekenden dat gemeenten gemiddeld een bedrag van ruim 400 euro legekosten rekenen aan gastouders.

Kosten stijgen

De bureaus vinden het zorgelijk dat het aantal gemeenten met legekosten toeneemt. In 2010 waren er nog maar twee gemeenten die leges hieven aan gastouders, in 2014 doen al 150 gemeenten dat. Het bedrag wordt daarnaast steeds hoger. In 2013 waren de kosten voor gastouders 67 euro hoger dan in 2012. Ook kinderopvangorganisaties betalen steeds meer legekosten aan gemeenten.

Buitenproportioneel

Minister Asscher is in gesprek met de VNG over de financiering van het toezicht en de inspectie op de kinderopvang en beloofde de Kamer dat hij in dit gesprek ook de hoogte van de leges meeneemt. Als uit gesprekken met de VNG blijkt dat gemeenten inderdaad buitenproportionele kosten rekenen  voor de registratie in het Landelijk register Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk (LRKP), spreekt hij deze gemeenten hierop aan.

Maatschappelijke rol

ViaViela en 4Kids zeggen dat de hoge legekosten gastouders belemmeren om te starten. Dit zou het aantal aanmeldingen met 31 procent hebben verminderd, zo onderzochten de bureaus. Samen vertegenwoordigen ViaViela en 4Kids ruim 12.000 gastouders die met elkaar ongeveer 30.000 kinderen opvangen. ‘Gastouders vervullen een belangrijke maatschappelijke rol’, aldus algemeen directeur Hubèr Agterberg van ViaViela.nl. Algemeen directeur Sebastiaan Dekkers van 4Kids beaamt dit. ‘Ouders kiezen bewust voor gastouderopvang. De steeds hogere leges schrikken echter een aanzienlijk aantal potentiële gastouders af.’

Inspectie GGD

De twee bureaus maken zich ook zorgen over de onnodige dubbele inspectie van de GGD die te ruim in rekening wordt gebracht. Gastouders worden zowel gecontroleerd door het gastouderbureau als de GGD. Het inspectiebezoek aan de gastouder van de GGD duurt ongeveer een uur. Toch declareren GGD’en gemiddeld bijna vijf uur voor deze inspectie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.