Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vesper BSO+ wil passende opvang voor álle kinderen met extra zorgbehoefte

Buitenschoolse opvang voor kinderen met een ‘plusje’: jeugdzorgstartup Vesper opende op woensdag 1 september haar derde BSO+, in Amsterdam. ’70.000 kinderen met een zorgbehoefte vallen nu tussen wal en schip. Met de BSO+ willen we passende opvang voor álle kinderen in Nederland mogelijk maken’, zegt Anne-Sophie Schürmann, oprichter van Vesper.
buitenspelen
Pixel-Shot / stock.adobe.com

Bijna in het hele land zijn de scholen, en daarmee ook de bso’s, na de zomervakantie weer begonnen. Voor kinderen die naar het speciaal onderwijs gaan is het minder vanzelfsprekend dat zij na school naar de buitenschoolse opvang kunnen. ‘Daarmee valt een grote groep kinderen die extra zorg nodig heeft tussen wal en schip’, zegt Anne-Sophie van Vesper.

20 locaties binnen drie jaar

Sinds begin 2021 opende Vesper drie BSO+-vestigingen. Twee in Amsterdam, een in Hilversum. Een tweede locatie in Hilversum (Scouting) opent in oktober 2021 haar deuren. De ambities van Vesper zijn groot: de zorgstartup wil binnen drie jaar tijd 20 BSO+-locaties openen, waar iedere dag sportles gegeven wordt aan de kinderen met een zorgbehoefte.

Doelgroep

Vesper is in 2021 opgericht door Anne-Sophie Schürmann (tevens oprichter van jeugdzorginstellingen Groei & Glunder en &Thijs) en Olof van den Bout (oud-financieel manager Hello Fresh en Felyx). De BSO+ is voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar met een extra zorgbehoefte. Zij hebben vaak extra aandacht nodig vanwege gedragsproblemen of een (licht) verstandelijke beperking. Vesper heeft de ambitie om voor alle kinderen met een ‘plusje’ in Nederland passende opvang te bieden.

Behoefte

Anne-Sophie: ‘In heel Nederland zijn de opvangplekken voor kinderen die net wat extra zorg nodig hebben, op een paar handen te tellen. Gemeenten bellen ons sinds de opening van onze eerste locatie eerder dit jaar dan ook regelmatig op om meer over het concept te weten te komen. Zij willen echt wel, maar worstelen op hun beurt ook met de verantwoordelijkheid, juiste oplossingen voor het capaciteitsprobleem en heldere informatievoorziening. Ouders kunnen namelijk kinderopvangtoeslag krijgen op het bedrag wat ze aan ons betalen.’

Vergoeding

Vesper werkt daarin niet samen met kinderopvangorganisaties, maar de bso-locaties vallen wel onder de Wet kinderopvang. Dit betekent dat ouders recht hebben op kinderopvangtoeslag. Daarnaast is er een zogeheten ‘plusbijdrage’, een vergoeding voor de gespecialiseerde zorg voor het kind. In sommige gemeenten betaalt de gemeente deze vergoeding, middels een indicatie, en in Amsterdam bijvoorbeeld kan er een beroep worden gedaan op het persoonsgebonden budget (PGB).

Specialisten

Met een team van veertien experts werkt Vesper in kleine groepen met specialistische kennis en aandacht aan de ontwikkeling van kinderen met een plusje. Anne-Sophie: ‘We zien dat kinderen die overal al afgewezen zijn het hier wél redden, door de extra structuur en kleinere groepen die wij kunnen bieden. Naast deze extra aandacht zet de BSO+ met name in op sport: iedere dag een uur sporten heeft bij deze kinderen aantoonbaar effect op de (mentale) gezondheid. Bovendien kunnen de meeste kinderen met een plusje vaak niet terecht bij een reguliere sportclub.’

Op de BSO+ werken hbo-geschoolde pedagogen die ervaring hebben met het werken met de doelgroep. Dit is financieel mogelijk omdat er extra budget beschikbaar is gesteld door gemeenten, of middels het PGB. Vanaf oktober 2021 starten gecertificeerde sportinstructeurs met de sportactiviteiten voor de kinderen.

150 opvangplekken

Naast de doordeweekse opvang start per 1 oktober ook een zaterdaggroep. Inmiddels heeft Vesper ruim 150 opvangplekken beschikbaar voor kinderen met een extra zorgvraag, waarvan er inmiddels ruim 60 zijn gevuld. De ambitie is om binnen drie jaar, met 20 locaties, de zorg van zo’n 500 ouders op zich te nemen.

Opvang, zorg, onderwijs, het loopt kriskras door elkaar op IKC De Kroevendonk in Roosendaal. Teun Dekker, directeur-bestuurder, blikt vooruit op de Landelijke IKC-dag op 17 september. ‘Een inclusief IKC is niet de hobby van één leerkracht, want als je dat doet kan je bijna spreken van kindermishandeling. Nee, een inclusief IKC is een teamaangelegenheid.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.