Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verwarring over cijfers werkende vrouwen

Werkende

Zijn er in 2012 nu wel of niet minder vrouwen gaan werken? Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken, zegt van niet. Nieuwe cijfers van het CBS over het derde kwartaal van 2012 laten zien dat er wel degelijk sprake is van een terugloop in de arbeidsparticipatie van vrouwen.

Het CBS heeft gekeken naar de arbeidsparticipatie van vrouwen tussen de 25 en 50 jaar. In het tweede kwartaal van 2012 werkte 75,1 procent van deze groep nog, maar in het derde kwartaal is dit gedaald naar 74,8 procent. Tabellen en cijfers zijn te vinden via de website van de Brancheorganisatie Kinderopvang.

Nauwelijks verschuiving
De cijfers van Asscher vergelijken het percentage werkende moeders van kinderen tot twaalf jaar over 2011 met de eerste drie kwartalen van 2012. Hierin is nauwelijks sprake van een verschuiving: in 2011 werkt 71,1 procent van deze moeders en in 2012 is dit 71,2 procent. Asscher gaf aan te beseffen dat het ondanks deze cijfers voor veel ouders lastig is om werk en zorg voor de kinderen te combineren. Hij beloofde de effecten van de duurdere kinderopvang scherp in de gaten te houden, zodat hij op tijd maatregelen kan nemen.

Onderzoek naar de daling
Asscher wil laten uitzoeken of de daling van het gebruik van kinderopvang komt door de bezuinigingen, of dat er andere oorzaken zijn. Bijvoorbeeld doordat ouders werkloos raken, of doordat er meer gecontroleerd wordt op rechtmatig gebruik van kinderopvangtoeslag.

Effect op gewerkte uren
In het Algemeen Overleg over de kinderopvang dat in oktober van dit jaar plaatsvond, beloofde vervangend minister Paul de Krom dat de Kamer in 2013 wordt geïnformeerd over het effect van de bezuinigingen op de kinderopvang op het aantal gewerkte uren. Hier drong Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks op aan. Het is ook een wens van de Brancheorganisatie Kinderopvang om dit in kaart te brengen. Zowel de cijfers van het CBS als van minister Asscher gaan over absolute aantallen, waarin er niet wordt gekeken naar het aantal uren.

Begroting
Dinsdag wordt de begroting van Sociale Zaken in de Tweede Kamer behandeld. CDA, SP, D66, GroenLinks en ChristenUnie zullen er dan op aandringen een bezuiniging van 90 miljoen euro op de kinderopvang voor volgend jaar te schrappen.

Bron: ANP/ Brancheorganisatie Kinderopvang/ CBS
ANP Photo, Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.