Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veranderingen door Wet IKK nu in één overzicht

Hoe zit het nu precies met de aankomende maatregelen uit de Wet IKK? Wat moet mijn leidinggevende regelen en waar kan ik zelf achteraan? Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft alle veranderingen per 2019 en vanaf 2025 overzichtelijk gebundeld.
AdobeStock

In het overzicht geeft het ministerie per maatregel een opsomming waarin je in één oogopslag kunt zien wat de bedoeling is en wie welke actie moet ondernemen. Zo staat bijvoorbeeld bij de maatregel over het gewenste taalniveau van pm’ers dat zij vanaf 2025 minimaal niveau 3F of B2 voor mondelinge taalvaardigheid moeten hebben, waar dit in de Wet IKK beschreven staat en wat deze eis precies inhoudt.

Wie doet wat?

Ook beschrijft het ministerie per maatregel wat de kinderopvangorganisatie moet doen, zoals het in kaart brengen welke medewerkers al voldoen aan de taaleis, wie er getoetst moet worden en welke scholingsbehoefte er is. Pedagogisch medewerkers kunnen alvast bij hun leidinggevende informeren of ze met hun diploma voldoen aan de nieuwe wetseisen voor het taalniveau of werken op een babygroep.

BKR

Het overzicht geeft op dezelfde manier inzicht in de wijzigingen die sinds 2019 zijn ingevoerd, zoals: de verplichte komst van een pedagogisch beleidsmedewerker/coach en de beroepskracht-kind-ratio (BKR) op de kinderdagverblijven, bso’s en de gecombineerde opvang. De uitgestelde maatregelen omtrent het taalniveau en de scholing voor werken met baby’s gaan in vanaf 2025. Deze maatregelen zijn uitgesteld vanwege krapte op de arbeidsmarkt en om de werkdruk voor pm’ers te verlichten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.