Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitstel voor verplichte babyscholing en taaleis

Het corona-virus heeft veel impact gehad, ook op onderzoeken naar en eisen voor de kinderopvang. Daardoor worden er maatregelen en onderzoeken uitgesteld, zoals de verplichte babyscholing en de taaleis. Deze gaan nu in per 2025 in plaats van 2023.

Dit schrijft staatssecretaris Tamara van Ark aan de Tweede Kamer. De aanpak van het coronavirus heeft op het ministerie en in het werkveld veel tijd en aandacht in beslag genomen, aldus Van Ark. Door de tijdelijke sluiting van de sector is daarnaast het doen van onderzoek bemoeilijkt. Dat heeft geleid tot uitstel of afstel van het een en ander.

Vaccinaties

Het traject rondom de vaccinaties in de kinderopvang heeft flinke vertraging opgelopen. Het kabinet zou het advies ‘Prikken voor elkaar’ van de commissie Vermeij verder uitwerken en hier dit in het voorjaar over berichten. Streven is nu om dit in het najaar te doen.

Arbeidsmarktkrapte

Ook het traject om te komen tot oplossingen om de arbeidsmarktkrapte in de kinderopvang aan te pakken heeft vertraging opgelopen. De staatssecretaris laat in haar brief weten dit snel weer op te pakken met de sector en daarin ook de onzekerheid over de ontwikkeling van de economie mee te nemen.

LKK

De metingen voor de Landelijke Kwaliteitsmonitor LKK zou in deze periode ieder jaar gehouden worden. Door de huidige omstandigheden kunnen de metingen niet goed gedaan worden. De staatssecretaris heeft dan ook besloten om die metingen te laten vervallen. In plaats daarvan wil ze verdiepende analyses laten plaatsvinden op de data die afgelopen jaren zijn vergaard. Deze informatie kan worden benut bij het ontwikkelen en evalueren van beleid.

Meertalige dagopvang

Het experiment meertalige dagopvang dat vanaf 2018 loopt, heeft de derde meting voortijdig afgebroken. Door de grote respons bij aanvang van het onderzoek, lijken de gevolgen voor het onderzoek mee te vallen. Met betrokken partijen zal worden nagegaan hoe de vierde en laatste meetronde plaats zal kunnen vinden en wat de gevolgen zijn van het feit dat kinderen twee maanden niet naar de meertalige opvang zijn gegaan.

Monitor Wet IKK

Voor de Monitor van de Wet IKK zijn er ook gevolgen. De gegevens van toezichthouders en gemeentes met betrekking tot de geconstateerde overtredingen over 2020 zijn nu niet vergelijkbaar met de jaren ervoor. De staatssecretaris is in gesprek met de onderzoekers over hoe deze periode de monitoring van de implementatie van de Wet IKK toch op een zinnige wijze vorm kan krijgen.

Verplichte scholing

Omdat de coronacrisis heeft geleid tot hogere werkdrukte en krapte op de arbeidsmarket heeft de staatssecretaris met de sector overlegd over uitstel van implementatie. Met het uitstellen van de verplichte babyscholing en de taaleis naar 2025 wil ze de kinderopvangorganisaties meer ruimte bieden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.