Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Veel kinderdagverblijven voorstander van weigeren kind

Zeker vijf kinderdagverblijven weigeren kinderen die niet zijn gevaccineerd tegen ziektes als de mazelen en de bof. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws onder 560 kinderdagverblijven. Nog eens 118 van de ondervraagde kinderdagverblijven vinden dat ze niet-ingeënte kinderen moeten kunnen weigeren. Ze vinden dat de gezondheid van de andere kinderen en medewerkers gaat boven het recht van ouders om hun kind niet in te enten.
Veel kinderdagverblijven voorstander van weigeren kind
Foto: ANP

Waar BOinK de mening van ouders heeft gepeild met een enquête, voelde RTL Nieuws eigenaren van kinderopvangorganisaties aan de tand over hun vaccinatiebeleid en opinie over niet-ingeënte kinderen op de groep.

Informatie

De mening van ouders verschilt op veel punten van de mening van ondernemers. Uit de BOinK-enquête blijkt dat 80 procent van de ouders meer geïnformeerd wil worden over de aanwezigheid van niet-ingeënte kinderen op de groep. Maar in werkelijk krijgt slechts 13 procent van de ouders informatie hierover. Dat komt omdat sommige eigenaren van kinderdagverblijven vinden dat andere ouders niet het recht hebben om te weten of er niet-ingeënte kinderen op de groep zijn. 20 procent van de ondervraagde ondernemers gaf dit in de enquête aan.

Transparant

De GGD adviseert kinderdagverblijven juist wel om hier transparant in te zijn. De GGD ziet ook graag dat alle kinderdagverblijven controleren of kinderen daadwerkelijk zijn ingeënt. Maar 15 procent van de kinderopvangeigenaren weet niet precies wat de inentingsstatus is van de kinderen op de groep.

Aanleiding voor de enquête is natuurlijk de mazelenuitbraak eerder dit jaar op een kinderdagverblijf in Den Haag. Daar raakten meerdere kinderen besmet door een niet-ingeënt kind van de bso. Eén baby heeft zelfs voor zijn leven moeten vrezen. Alles liep goed af, maar het incident vraagt om een permanente oplossing voor dit probleem. Lees meer hierover.

Besmetting

Er worden flink wat niet-ingeënte kinderen in de kinderopvang opgevangen. Van alle ondervraagde kinderdagverblijven gaven 156 aan deze ongevaccineerde kinderen op de groep te hebben (30 procent). Gemiddeld gaat het om drie niet-ingeënte kinderen per organisatie. Meestal hebben deze kinderen de BMR- of DKTP-prik niet gehad. Op zeventig kinderdagverblijven zijn kinderen ziek geworden, zij kregen bijvoorbeeld kinkhoest, mazelen, bof of rode hond. Acht kinderdagverblijven hebben te maken gehad met een besmettingsgeval.

Gezin

Het RIVM benadrukt dat er nog geen sprake hoeft te zijn van paniek. Veruit de meeste besmettingen vinden nog altijd plaats in de gezinssituatie of in het buitenland. Zij denkt dan ook dat het weigeren van niet-ingeënte kinderen in de kinderopvang weinig effect zal hebben.

Lees meer op de website van RTL Nieuws.

9 REACTIES

 1. Oja, en zijn ouders en leidsters die zichzelf niet jaarlijks laten vaccineren tegen de griepprik (als deze griepprik straks is opgenomen in ‘het rijksvaccinatieprogramma voor alle leeftijden’) nog wel welkom op het kinderdagverblijf?
  Zie hier de toekomst van het rijksvaccinatieprogramma
  http://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/200702N.pdf
  En kijk ook even op blz 138 wat er nog voor nieuwe vaccins op u en mij te wachten staan.
  Deze zullen straks verplicht genomen moeten worden want anders…. Mag je niet naar school, naar je werk als we vaccins verplicht gaan stellen op bepaalde (werk) plekken.
  Kijk ook verder bij het Amerikaanse vaccinatieschema. Van de wieg tot je graf moet je daar ieder jaar bijvoorbeeld een griepprik halen…
  http://www.cdc.gov/vaccines/schedules/index.html?s_cid=cs_001
  En er komen alsmaar meer vaccins bij.
  Binnenkort kunnen we ook een vaccin tegen de vijfde ziekte verwachten. Hier is men ook al druk mee bezig.
  Helaas is de veiligheid van een vaccin nog nooit bewezen door middel van een onderzoek tussen gevaccineerden en volledig ongevaccineerden op de langere termijn én zit in al die vaccins veel meer troep dan enkel die paar dode of levende virussen.

 2. Lees alle reacties
 3. Hebben de dagverblijven die inenten willen verplichten op hun kinderdagverblijf ook nagedacht welke inentingen zij verplicht willen stellen?
  Willen zij enkel kinderen aannemen die volgens het rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn?
  Hoe ver gaan deze kinderdagverblijven mee in de vaccinatie waanzin die momenteel aan de gang is?
  Zijn kinderen straks ook niet meer welkom op hun kinderdagverblijf als ze niet tegen waterpokken zijn gevaccineerd mocht het waterpokken vaccin opgenomen worden in het rvp?
  Wij krijgen waarschijnlijk over enige tijd net zo een vaccinatie programma als nu al in Amerika ‘verplicht’ is.
  Zijn kinderen straks ook niet meer welkom op jullie kinderdagverblijf als de jaarlijkse griepprik standaard voor elk kind élk jaar in het rvp zit?
  Zie hier; http://www.cdc.gov/vaccines/parents/downloads/parent-ver-sch-0-6yrs.pdf het Amerikaanse vaccinatieschema voor kinderen van 0 tot 6.

 4. Het is niet aan een kinderopvangorganisatie om kinderen te weigeren op basis van religie, cultuur, huidskleur of politieke voorkeur. Als het in Nederland wordt geaccepteerd dat kinderen niet worden ingeënt dan geldt dit ook voor kinderopvangorganisaties en moeten alle kinderen geaccepteerd worden. Doe je dit wel is dit een pure vorm van discriminatie. Het is niet een probleem van kinderopvangorganisaties maar van heel Nederland, dus legt dit probleem nu niet neer bij de kinderopvang.

 5. Voor de duidelijkheid: ik pleit voor het één noch voor het ander. Elke ouder is vrij hierin zijn eigen keuzes te maken, elke aanbieder is vrij om zijn beleid toe te passen in dezen en aan te bieden aan zijn groep (potentiële) klanten.

 6. @P.Budding; uw reactie is een emotionele, en derhalve niet objectief. Het weigeren van kinderen is een beslissing die gemaakt dient te worden op basis van een weloverwogen risico-berekening in het beleid van een organisatie in de kinderopvang. Het zal wellicht niet keihard bewezen zijn dat deze specifieke besmettingsgevallen het gevolg zijn van het niet-inenten, maar dat niet-ingeënte kinderen dragers kunnen zijn van ziekten die gevaarlijk zijn voor zuigelingen is een feit. Het risico wat een aanbieder in dezen neemt met baby’s van klanten kan men niet negeren, en dit risico dient beleidsmatig overwogen te worden met de beste intenties voor álle kinderen. Het resultaat van deze beleidsoverweging heeft met discriminatie dus niets te maken.

 7. Het is niet bewezen dat deze ziekte- en besmettingsgevallen zijn ontstaan door niet gevaccineerde kinderen. Dus conclusies trekken op basis van dit onderzoek slaat als een tang op een varken.
  Kinderen weigeren is pure discriminatie. En dat op de dag waarop de vrijheid wordt gevierd in Nederland?!?!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.