Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Uitstel verplicht VE-aanbod van 16 uur

Minister Arie Slob (Onderwijs) geeft zeven maanden uitstel aan gemeenten om de voorschoolse educatie uit te breiden naar 16 uur per week. Gemeenten zijn verplicht om vanaf 1 augustus 2020, en niet 1 januari 2020, 960 uur per jaar VE aan te bieden aan doelgroeppeuters.
AdobeStock

Het huidige VE-aanbod is volgens onderzoek onvoldoende om achterstanden bij doelgroeppeuters weg te nemen. Om de voorschoolse educatie te verbeteren, investeert de Rijksoverheid structureel 170 miljoen euro. Een van de maatregelen om het VE-aanbod te versterken is een intensivering van het urenaanbod. Doelgroeppeuters (2,5 tot 4 jaar) moeten vanaf 2020 minstens per jaar 960 uur voorschoolse educatie krijgen. Dat komt neer op zo’n 16 uur per week. Ook moet op elke VE-groep vanaf 2020 jaarlijks 160 uur aan pedagogisch beleidsmedewerkers worden ingezet, die zich gaat richten op versterking van het VE-aanbod.

Internetconsultatie

Betrokkenen konden in februari en maart 2019 reageren op de nieuwe maatregelen in het Besluit basisvoorwaarden kwaliteit voorschoolse educatie door middel van een internetconsultatie. Onder andere de Brancheorganisatie Kinderopvang deed dat uitvoerig en kwam met een drie pagina’s tellende reactie, ondertekend door directeur Magda Heijtel.

Argumenten BK

De ingangsdatum die eerst stond op 1 januari 2020 was niet haalbaar, aldus de BK. Minister Slob noemt in zijn brief aan de Tweede Kamer de belangrijkste argumenten voor uitstel die de BK inbracht:

  • Gemeenten hebben meer tijd nodig om de urenuitbreiding op te nemen in hun subsidieverordeningen voor aanbieders van voorschoolse educatie en voor de instemming van de Gemeenteraad daarmee.
  • Aanbieders van voorschoolse educatie hebben meer tijd nodig om het pedagogisch beleidsplan en het uurtarief aan te passen en deze aanpassingen te bespreken met de oudercommissie en de ondernemingsraad.
  • Aanbieders van voorschoolse educatie hebben meer tijd nodig om contracten van personeel aan te passen, extra personeel aan te nemen of bij te scholen (zeker gezien de arbeidsmarktsituatie), om voldoende huisvesting te realiseren en om ouders tijdig te informeren.

‘Ook het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR), de Inspectie van het onderwijs, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), en de GGD-GHOR hebben mij in hun adviezen geadviseerd de beoogde inwerkingtredingsdatum nader te bezien’, schrijft Slob.

‘Zorgvuldige invoering’

‘Ik ben het met de partijen eens dat de periode tussen publicatie van het Wijzigingsbesluit (streefdatum 1 november 2019) en de inwerkingtreding (streefdatum 1 januari 2020) te krap geworden is. Dit zit een zorgvuldige uitwerking door gemeenten en aanbieders en tijdige afstemming met ouders in de weg. Daarbij ben ik van mening dat een zorgvuldige invoering, ook ten opzichte van ouders, juist belangrijk is voor de impact van de maatregelen. Al deze punten overwegende, heb ik besloten de inwerkingtredingsdatum uit te stellen. De nieuwe datum van 1 augustus 2020 sluit goed aan bij de gangbare inwerkingtredingsdata in het onderwijs.’

Oproep

Slob doet wel een oproep aan gemeenten om waar mogelijk al eerder dan de nieuwe inwerktredingsdatum met de urenuitbreiding te starten. Gemeenten hebben vanaf 2018 al extra mogelijkheden gekregen om toe te werken naar de uitbreiding van het VE-aanbod (40 miljoen euro in 2018 en 130 miljoen euro in 2019 werd toegevoegd aan het onderwijsachterstandenbeleid).

Bekijk de brief Uitstel inwerktreding urenuitbreiding voorschoolse educatie van Slob aan de Tweede Kamer >>

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Dankjewel meneer Slob.
    Jij vertrouwt dus dat deze gelden echt besteed worden voor taalachterstanden.
    Jij vertrouwt dan dat ambtenaren dat geld goed gebruiken.
    Ik vertrouw dat niet meer. Meneer Slob laat Zichtbaar maken waar de gelden echt terecht komen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.