Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toename van 9000 banen in kinderopvang

Marianne Velsink
De komende twee jaar komen er 9000 banen bij in de kinderopvang. Dit voorspelt het UWV.
9000 banen erbij.jpg
Tussen 2011 en 2014 nam het aantal banen in de kinderopvang met 23 duizend af. - Foto: Fotolia

Komend jaar zal het eerste jaar na lange tijd zijn dat het aantal banen in de kinderopvang stijgt. Tussen 2011 en 2014 nam het aantal banen in de kinderopvang met 23 duizend af. In totaal verdween 24 procent van alle banen in de kinderopvang. Door de investering van 290 miljoen euro extra in kinderopvangtoeslag en de aantrekkende economie neemt de vraag naar kinderopvang langzaam weer toe.

Mbo 4-niveau

Eerder werd bekend dat de kinderopvang de komende jaren meer behoefte zal hebben aan pedagogisch medewerkers van mbo 4-niveau en pm’ers die gespecialiseerd zijn in een bepaald ontwikkelingsgebied van kinderen. Dit staat in het rapport ‘Arbeid in Zorg Welzijn, Jeugdzorg en Kinderopvang 2015.

De toenemende integratie van kinderopvang en school stelt andere eisen aan kinderopvangmedewerkers. Hierdoor vindt verbreding plaats in het takenpakket van de kinderopvangmedewerkers, maar ook functiedifferentiatie komt voor. Lees meer

Jeugdzorg en welzijnswerk

Behalve de kinderopvang bekeek het UWV ook de baanperspectieven voor de jeugdzorg en het welzijnswerk. In de jeugdzorg daalt het aantal banen de komende jaren met ruim 2900. In de welzijnssector verwacht het UWV dat het aantal banen stabiel blijft.

Lees meer cijfers over werkgelegenheid in een factsheet van FCB >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.