Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Teken het manifest voor Groene Kinderopvang

Natuur is belangrijk voor alle kinderen. Ter afsluiting van het Jaar van de Groene Kinderopvang is er daarom een manifest opgesteld waarmee wordt opgeroepen tot structurele aandacht voor groene kinderopvang. Iedereen kan het manifest tekenen.
Teken het manifest voor Groene Kinderopvang
Foto: ANP

Door verstedelijking is natuurbeleving niet meer vanzelfsprekend voor kinderen. Ook in de kinderopvang brengen veel kinderen een groot deel van de dag binnen door. Daarom valt er daar veel te winnen. Het manifest Groene Kinderopvang roept de kinderopvang op om structureel aandacht te besteden aan natuurbeleving en vrij buitenspel. Dit kan zowel in pedagogische beleidsplannen zijn als op de werkvloer. Wie het manifest tekent, maakt kenbaar zich sterk te maken voor de standpunten.

Groene kinderopvang

Het manifest is opgesteld ter afsluiting van ‘2014: Jaar van de groene Kinderopvang’ door onder andere Stichting Groen Cement, Vakblad Kinderopvang, Stichting Springzaad en De Groene Giraf. Het manifest roept politiek, kinderopvang, GGD, opleidingen, natuurorganisaties en ouders op om actie te ondernemen. Hiermee willen de partijen meer bewustwording creëren van het belang van natuur bij een gezonde ontwikkeling van kinderen en wil het politieke discussies creëren over het belang van groene kinderopvang. Ook wil het de kinderopvang ondersteunen om natuurbeleving een plekje te geven in het pedagogisch beleid.

Ontwikkeling

Natuur heeft veel voordelen voor de ontwikkeling van kinderen. Het draagt bij aan de ontwikkeling van hun sociaal-emotionele, cognitieve en motorische vaardigheden. Door in de natuur te spelen raken kinderen bekend met risico’s. Dat maakt hen weerbaarder en geeft hen meer vertrouwen. Kinderen die op jonge leeftijd met natuur in contact komen, kiezen later sneller voor een duurzame levensstijl en gezondere voeding. Aangezien kinderen de beslissers van de toekomst zijn, kan natuurbeleving daarom bijdragen aan oplossingen voor duurzaamheids- en milieuproblemen.

Ook meedoen? Teken hier het manifest.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.