Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Teeven wil ook VOG kunnen weigeren van verdachte

Als het aan staatssecretaris van Justitie Fred Teeven ligt mag de VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) van iemand die wordt verdacht van misbruik geweigerd worden als deze persoon in de kinderopvang wil werken. Normaal gesproken mag dit alleen als iemand veroordeeld is. Het voorstel van Teeven krijgt veel kritiek vanuit de Kamer.
Teeven wil ook VOG kunnen weigeren van verdachte
Foto: ANP Photo

De kritiek vanuit de Kamer verbaast Teeven. ‘Dat er vanuit de advocatuur hiertegen bezwaar wordt gemaakt, begrijp ik nog wel. Maar dat ook vanuit de Kamer kritische geluiden komen, bevreemdt me een beetje,’ zei hij donderdag. ‘De Kamer heeft er zelf bij me op aangedrongen kwetsbare groepen beter te beschermen.’

Terugdraaien

Teeven doelt op het beschermen van kinderen in de kinderopvang/ de gastouderopvang. ‘Mocht later blijken dat de verdenking van misbruik onterecht was, dan kan dat besluit altijd weer worden teruggedraaid. Ik zeg niet dat zo iemand de VOG dan nooit krijgt, maar alleen nu even niet’, zegt Teeven. Hij vindt het raar dat een verdachte van kindermisbruik die in de kinderopvang wil werken, nu nog geen VOG mag worden geweigerd.

Zedenfeiten

Teeven wil het weigeren van een VOG niet alleen mogelijk maken bij verdachten van zedenfeiten, maar ook bij bijvoorbeeld integriteitskwesties. Zo zou de maatregel kunnen worden toegepast als iemand die verdacht wordt van banden met de onderwereld, een café wil beginnen.

Continue screening

Medewerkers in de kinderopvang, gastouders en hun volwassen huisgenoten moeten een VOG kunnen laten zien. Met de continue screening worden deze personen continue in de gaten gehouden. Zodra zij een misstap begaan en dit wordt geregistreerd op het strafblad, krijgt de betreffende organisatie een seintje en wordt de VOG ingenomen waardoor deze persoon niet langer meer in de kinderopvang kan werken. Lees hier wat je op je kerfstok moet hebben om geen VOG te krijgen.

2 REACTIES

  1. ik dacht dat niet staatssecretaris Teeven, maar de dienst Justis de beoordelingen doet. Zij maken de afweging, en kunnen een VOG ook nu al weigeren als iemand nog niet veroordeeld is.
    Vergeet niet dat het zeer regelmatig voorkomt dat mensen ten onrechte beschuldigd worden van misbruik, vanuit wraak- of haatgevoelens voor een ouder of ex-partner. Iedereen in Nederland heeft recht op een eerlijke beoordeling door de rechter.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.