Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Taaltoets mag geen reden zijn voor ontslag

Taalniveau

Pedagogisch medewerkers die het vereiste taalniveau 3F niet halen, mogen om die reden niet worden ontslagen. Dit vindt vakbond Abvakabo FNV. In Amsterdam en Rotterdam, waar de taalbijscholing al in volle gang is, zijn er om die reden wel pedagogisch medewerkers ontslagen. Abvakabo staat hier absoluut niet achter.

Recht op herkansing
Een motie van de PVV om het taalniveau van pedagogisch medewerkers op niveau 3F te krijgen, is onlangs door de Tweede Kamer aangenomen. Dit niveau ligt hoger dan op de opleidingen worden aangeboden. Om te beginnen moet het niveau van opleiding en praktijk op elkaar aansluiten vindt de Abvakabo. Verder moeten medewerkers de tijd krijgen om bij te scholen. Als de taaltoets na bijscholing niet wordt gehaald, dan moet er recht zijn op een herkansing. Wordt de taaltoets dan nog niet gehaald, dan hoeft dat niet automatisch tot ontslag te leiden. Liever ziet de vakbond dat er dan een traject volgt naar een andere baan.

Meer hbo’ers
De 37 grootste gemeenten krijgen de komende jaren flink wat geld om te investeren in taalprojecten voor pedagogisch medewerkers en kinderen. Het doel is dat in 2015 gemiddeld 90 procent van de pedagogisch medewerkers beschikt over taalniveau 3F. Ook zal het aantal hbo-leidsters op de groepen toenemen.

Bron: Abvakabo FNV
Foto: Stock.xchng

3 REACTIES

 1. Het belangrijkste ‘niveau’ in de kinderopvang, is de grootte van het hart. Niet meetbaar, wel voelbaar.
  Voor mij was het werkende in de kinderopvang ook een groot struikelblok: de enige die de Nederlandse taal echt beheerste was mijn Marokkaanse collega.
  Anderzijds vind ik ook dat de PMers niet het slachtoffer mogen worden van jarenlang falend onderwijs. Zij betalen in feite nu de boete. Dat is toch niet fair?

 2. Lees alle reacties
 3. Mooi die HBO leidsters, dat snap ik ook wel, want het niveau moet steeds meer omhoog. dat is voor een MBO- er bijna niet meer te doen.
  Ik snap alleen niet dat je als HBO er een MBO functie krijgt en een MBO salaris. Daar mag ook wel eens geld heen, dat stimuleert juist de HBO- er. Maar daar is kennelijk geen geld voor?

 4. Als je die taaltoets niet kan halen, dan heb je echt een taalprobleem. En een herkansing lost dat echt niet op. Het gaat erom dat er niet nog meer mensen een taalachterstand krijgen; kinderen dus!!!
  Andere baan in de kinderopvang? Ook van een groepshulp of een administratief medewerker verwacht je als werkgever dat ze goed Nederlands spreken en schrijven!
  De vakbond zou er goed aan doen de lat ook wat hoger te leggen want met deze reactie worden eerdere betogen over kwaliteitsverbetering er niet geloofwaardiger op.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.