Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SZW wil intensiever toezicht gastouderopvang wettelijk verplichten

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil gemeenten wettelijk verplichten om minimaal 50 procent van de gastouders jaarlijks te bezoeken. Dat is nu slechts 5 procent. Gemeenten kunnen gehouden worden aan deze norm door de Inspectie van het Onderwijs, in opdracht van het Rijk. Intensiever toezicht is nodig om de kwaliteit van gastouderopvang beter te borgen, stelt SZW.
szw-wil-intensiever-toezicht-gastouderopvang-wettelijk-verplichten
Krakenimages.com / stock.adobe.com

Dat meldt de Rijksoverheid.

Op Prinsjesdag heeft het kabinet aangekondigd extra middelen beschikbaar te stellen aan gemeenten voor het toezicht op de gastouderopvang. Daarvoor wordt vanaf 1 januari 2022 structureel 6,4 miljoen euro extra beschikbaar gesteld door het ministerie van SZW.

50 procent jaarlijks geïnspecteerd

Het extra geld dient ervoor te zorgen dat minstens 50 procent van de gastouderopvanglocaties (inclusief de gastouders aan huis) jaarlijks geïnspecteerd wordt door de GGD. Op dit moment is de steekproef van gastouders die geïnspecteerd worden minimaal 5 procent per jaar. Om te garanderen dat iedere gastouder regelmatig wordt geïnspecteerd, wordt uitgegaan van een minimale frequentie van eens in de drie jaar.

Toezichtnorm wettelijk verankeren

Het ministerie van SZW wil deze nieuwe toezichtnorm wettelijk vastleggen. Gemeenten kunnen vanaf dat moment formeel gehouden worden aan deze norm door de interbestuurlijk toezichthouder, het Rijk (dat dit laat uitvoeren door de Inspectie van het Onderwijs).  Staatssecretaris van SZW, Dennis Wiersma, en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roepen gemeenten op om vooruitlopend op deze wetswijziging de 6,4 miljoen euro per 1 januari 2022 in te zetten voor de intensivering van het toezicht op de gastouderopvang.

De VNG en GGD GHOR Nederland, in afstemming met SZW en de Inspectie van het Onderwijs, hebben gezamenlijk een advies uitgebracht aan gemeenten en GGD’en over hoe zij invulling kunnen geven aan de intensivering van het toezicht op de gastouderopvang.

‘Over kwaliteit niets afgesproken’

Nysa, de brancheorganisatie voor gastouders, zei afgelopen september teleurgesteld te zijn omdat er niet wordt gesproken over de kwaliteit van het toezicht, maar enkel over de kwantiteit. Terwijl juist het verbeteren van de kwaliteit van het toezicht genoemd werd in de verzamelbrief van minister Koolmees. Nysa: ‘Over de kwaliteit van het toezicht op de gastouderopvang is momenteel niets afgesproken. De volledige aandacht wordt nu op de kwantiteit van het toezicht gericht. Deze stap kan weleens averechts uitpakken.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.