Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SuperSpetters moet kinderen beter leren zwemmen

'Het niveau van kinderen die nu klaar zijn met zwemles, baart ons grote zorgen.' Dat zei directeur Jan Kossen van zwembond KNZB in het Hofbad in Den Haag tijdens de presentatie van de nieuwe zwemmethode SuperSpetters. 'We hebben daarom onze verantwoordelijkheid genomen en een andere methode ontwikkeld.'
SuperSpetters moet kinderen beter leren zwemmen
Foto: ANP

Kinderen moeten op een betere en snellere manier hun zwemdiploma halen. Het grote verschil met het huidige systeem is dat ze meteen beginnen met het leren van de borstcrawl. ‘We zijn ongeveer het enige land waar met de schoolslag wordt gestart. Maar een borstcrawl is juist een veel natuurlijkere beweging voor een kind en is daarom veel makkelijker aan te leren’, aldus Jaco Verhaeren. Bij de methode van de KNZB worden ook hulpmiddelen gebruikt zoals zwembrillen en zwemvliezen.

Nederlanders

De voormalig technisch directeur was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe methode. ‘Zwemmen zit bij Nederlanders in het hart en hoort bij de opvoeding. Het is onze taak om dat zo goed mogelijk te ondersteunen’, stelt Verhaeren.

Het gaat niet goed met de zwemvaardigheid van kinderen. Vijf tot acht procent van de kinderen die de basisschool verlaten, kan niet zwemmen. Jan Rijpstra, voorzitter van de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO), pleitte vorig jaar voor standaard zwemlessen op school, eventueel in combinatie met de buitenschoolse opvang. Lees meer

Sneller resultaat

Volgens de KNZB kan een kind in 10 maanden het niveau van een C-diploma halen. Bij de huidige methode is een kind gemiddeld 1,5 jaar bezig met het eerste diploma. Het afgelopen jaar zijn zo’n 18 pilots gestart en de ervaringen zijn volgens de bond positief. Het is de bedoeling dat de nieuwe methode in september officieel van start gaat. Verenigingen en gemeenten zijn vrij om te kiezen welk format ze gebruiken.

Verdeeld

Binnen de branche is verdeeld gereageerd. Het Nationaal Platform Zwembaden zit onder meer met de volgorde waarin de zwemslagen worden aangeleerd. Bij het huidige ABC-zwemdiploma is die vrij. ‘Afhankelijk van wat de kinderen aan kunnen, wordt bepaald welke slagen ze eerst onder de knie krijgen’, aldus de woordvoerster.

Tijdsbestek

Ook is het platform niet te spreken over het tijdsbestek waarin kinderen hun diploma moeten halen, met twee lessen per week. ‘Ze worden zo in een keurslijf geduwd.’ Volgens Kossen is er bij veranderingen altijd kritiek. ‘Maar er is de afgelopen jaren weinig vernieuwing geweest in de sector. We kunnen met deze methode veel meer winnen dan verliezen.’

Wat zijn de verschillen tussen de oude en nieuwe zwemles? Bekijk een overzicht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.