Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Suikergehalte moet met 10 procent omlaag

Het suikergehalte in voedingsmiddelen en pakjes drinken moet in 2020 met 10 procent verminderd zijn. Hierover is Edith Schippers, minister van Volksgezondheid in gesprek met EU-lidstaten.
Suiker met 10 procent reduceren.jpg
Ouders en opvoeders hebben voldoende alternatieven waar ze uit kunnen kiezen: water uit de kraan en vruchtensappen met veel minder suiker. - Foto: Fotolia

Schippers wil het EU-voorzitterschap van Nederland graag gebruiken om meer op te trekken met EU-lidstaten en bedrijven in andere landen om het suikergehalte in producten te verminderen. ‘Maar deze reductie moet wel stapsgewijs worden ingevoerd om een duurzaam resultaat te halen’, zegt Schippers.  Ze wijst op het internationale karakter van het Nederlandse winkelschap. Alleen een Europese aanpak kan echt een verschil maken. Bovendien zijn klanten bij veel producten aan de zoete smaak gewend geraakt en is een plotselinge reductie een te grote overgang.

Pakjes drinken

Hiermee reageert minister Schippers op Kamervragen van D66-Kamerleden Pia Dijkstra en Fatma Koser Kaya. Zij uiten hun zorgen na het Foodwatch-onderzoek over het suikergehalte in drinkpakjes voor kinderen. In één drinkpakje bleek meer suiker te zitten dan in een glas cola (6,5 suikerklontes om 4). Dat onderzoek baart de minister ook zorgen.

Wil jij als pm’er het suikergebruik bij de kinderen in de kinderopvang wat terugdringen? Check dan deze tips

Water drinken

Ouders en opvoeders hebben voldoende alternatieven waar ze uit kunnen kiezen: water uit de kraan en vruchtensappen met veel minder suiker, zegt Schippers. Onlangs zijn de regels voor reclame van voedingsmiddelen aangescherpt. De marketing van ongezonde producten voor kinderen wordt aan strenge regels onderworpen en dit wordt gemonitord.

Schijf-van-vijf

Ook wijst Schippers de Kamerleden op lopende campagnes om een gezonde leefstijl, zeker voor kinderen en jongeren, te promoten. Vanaf eind maart start een publiekscampagne voor de nieuwe Schijf-van-vijf. Hierin zijn de nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad verwerkt.

Meer lezen over voeding en gezondheid in de kinderopvang? Ga naar het dossier Gezonde kinderopvang >>

Download hier de Kamervragen en -antwoorden >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.