Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stichting Nysa: ‘Reageer op wijziging Besluit kinderopvangtoeslag 2023’

De verlaging van de maximum uurprijs voor gastouderopvang met 15 cent is erg slecht nieuws voor gastouders, gastouderbureaus en ouders. Gelukkig is deze wijziging nog niet definitief. Stichting Nysa roept daarom deze ouders, gastouders en houders van gastouderbureaus op om inhoudelijk te reageren op dit voorstel.
vrouw laptop
Beeld: Unsplash / Christin Hume

Via de internetconsultatie Wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag 2023 kun je inhoudelijk reageren op het besluit om de maximum uurprijs voor de gastouderopvang te verlagen met 15 cent. Dit kun je doen tot 22 maart: dan sluit de internetconsultatie.

Reageer!

Samen met de andere brancheorganisaties (BK, BMK, BOinK en VWO) heeft stichting Nysa een aantal brieven opgesteld voor ouders, gastouders en houders van gastouderbureaus. Hun verzoek is aan de houders en gastouders om deze brieven zoveel mogelijk te verspreiden. ‘Op deze manier kunnen we gezamenlijk – ouders, gastouders en gastouderbureaus – een vuist maken om de gastouderopvang betaalbaar en financieel toegankelijk te houden. Iedere reactie telt!’, geeft de stichting aan op haar website.

Gastouderopvang steeds minder toegankelijk

Achter én voor de schermen zet Nysa zich, samen met partners in de gastouderopvang, in voor de kwaliteit, toegankelijkheid en toekomstbestendigheid van de gastouderopvang. Maar het voorgenomen besluit van het kabinet om de maximum uurprijs (de maximale vergoeding voor kinderopvang via de kinderopvangtoeslag) van gastouderopvang te verlagen met 15 cent, draagt daar niet aan bij, stelde Gabriëlla Wijnberg van stichting Nysa al eerder in dit artikel.

Het besluit is niet uit te leggen volgens de stichting. ‘De huidige uurtarieven zijn vaak al niet kostendekkend en met deze verlaging wordt gastouderopvang voor steeds meer ouders minder toegankelijk. De ouders die gebruik maken van deze mooie vorm van opvang krijgen de rekening gepresenteerd.’

Brieven

Stichting Nysa heeft samen met onder meer de BK, de BMK, BOinK en stichting Voor Werkende Ouders drie brieven opgesteld. Via een begeleidende brief aan houders roepen ze hen op om de brieven aan gastouders en ouders door te sturen, om ze te informeren over de kabinetsplannen en de gevolgen hiervan.

Download hier de betreffende brieven:

Brief aan gastouderbureaus

Brief aan gastouders

Brief aan ouders

Via de internetconsultatie Wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag 2023 kun je inhoudelijk reageren op het besluit.
Voor de kinderopvang staan er twee wetswijzigingen op de planning voor 2023: het wordt mogelijk om een gecombineerde oudercommissie te creëren en de nieuwe toezichtnorm voor gastouderopvang wordt in de wet vastgelegd. Lees hier meer over de nieuwe kabinetsplannen en de eventuele gevolgen hiervan >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.