Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Staat onze kinderopvang weer aan de internationale top?

De Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang presenteert dit najaar de trendanalyses in de kinderopvang. Er wordt gekeken naar de ontwikkeling van de kwaliteit van Nederlandse kinderopvang in 20 jaar. Zijn we terug op onze internationale toppositie?
AdobeStock

Dit najaar zal het consortium LKK (bestaande uit de Universiteit Utrecht en Sardes) de trendanalyses in de kinderopvang presenteren: ‘Sommige observatie-instrumenten worden al sinds 1995 gebruikt, waardoor we over een periode van meer dan 20 jaar kunnen kijken naar de ontwikkeling van kwaliteit. 24 jaar aan onderzoeksgegevens zullen geanalyseerd worden tegen de achtergrond van belangrijke maatschappelijke en beleidsontwikkelingen.’

Jaren ’90

De kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang stond in de jaren ’90 in internationaal opzicht aan de top. Destijds maakten slechts 59.000 kinderen gebruik van de kinderopvang. De sector is sindsdien flink gegroeid, mede door de Wet Kinderopvang, die het begin van een periode markeert waarin de sector steeds meer professionaliseert.

Kwaliteitsmonitor

Metingen van de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang (LKK) laten zien dat de kwaliteit van de kinderopvang gemiddeld genomen in orde is, maar er blijft ruimte voor verbetering. Van maart 2019 tot en met half juli 2019 werden de gegevens van de derde observatieronde van dit jaar verzameld. De resultaten worden binnenkort bekend gemaakt.

Internationale top

Met deze en andere gegevens hoopt het consortium een uniek inkijkje te geven in de ontwikkelingen van de kwaliteit in de Nederlandse kinderopvang in de laatste decennia. Met één hoofdvraag: Staan we weer aan de internationale top?

Bron: Monitorlkk.nl

De Onderwijsinspectie heeft onderzoek gedaan bij kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, voorscholen, vroegscholen en basisscholen die voorschoolse en vroegschoolse educatie aanbieden. De kwaliteitsrapporten zijn nu per gemeente en locatie gepubliceerd. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.