Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rondetafelgesprek: hoe denken ouders over kwaliteit?

Wanneer vinden ouders een kinderopvanglocatie van een goede kwaliteit en wanneer niet? In een rondetafelgesprek met ouders hoopt BOinK, de belangenvereniging voor ouders, antwoord te krijgen op deze (en andere) vragen.
Waar letten ouders op als zij kiezen voor een kinderopvanglocatie en welke informatie is daarvoor noodzakelijk?
Waar letten ouders op als zij kiezen voor een kinderopvanglocatie en welke informatie is daarvoor noodzakelijk? - Foto: iStock/ Getty Images

Het Nieuwe Toezicht betekent dat kinderopvang niet langer meer wordt beoordeeld op afvinklijstjes (voldoende/onvoldoende), maar op de inhoudelijke pedagogische kwaliteit. Betrokken partijen zoals beleidsmakers, de GGD, gemeenten, BOinK namens de ouders en branchepartijen zijn met elkaar in gesprek hoe dit nieuwe toezicht vormgegeven moet worden. Minister Asscher van Sociale Zaken deed een voorzet voor het wijzigingen van kwaliteitseisen en heeft bovengenoemde partijen gevraag daarop te reageren.

Excellente kinderopvang

Voor veel ouders is de kwaliteit in de kinderopvang momenteel niet heel transparant. De kinderopvang heeft de laatste jaren wel geïnvesteerd in het online en/of op papier delen van inspectierapporten, maar veel ouders spreken de taal van de inspectie niet of nemen niet de moeite de rapporten helemaal door te lezen. Minister Asscher wil dat de kwaliteit van de kinderopvang voor ouders in één oogopslag duidelijk is. Hij stelt voor dat locaties per t een kwalificatie van ‘zwak’ tot ‘goed’ of ‘excellent’ krijgt. Bij elkaar leiden die beoordelingen  tot een eindoordeel voor een locatie. Ook van ‘zwak’ tot ‘goed’ en ‘excellent’.

Keuze maken

Tijdens het rondetafelgesprek wil BOinK van ouders horen wat zij verwachten van een kinderopvangorganisatie die als matig of juist excellent beoordeeld wordt. Hoe denken ouders over het beoordelen van kwaliteit? Wat vinden zij belangrijk en waarom? Waar letten ouders op als zij kiezen voor een kinderopvanglocatie en welke informatie is daarvoor noodzakelijk?

Ouders uitnodigen

Ouders die graag mee willen praten, worden uitgenodigd om aan te schuiven bij het rondetafelgesprek. Het vindt plaats op donderdag 1 oktober (Maliebaan 80, Utrecht). De avond start om 20.00 uur, de deuren zijn open vanaf 19.30 uur. Hebt u ouders die hier graag over mee willen praten? Zij kunnen zich voor de avond aanmelden door een mailtje te sturen naar n.willering@boink.info o.v.v. ‘Rondetafelgesprek’ met daarin de naam en contactgegevens. Of lees meer op Boink.info

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.