Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Regiobijeenkomsten taaleisen kleine gemeenten

Volgend jaar moeten ook kleinere gemeenten voldoen aan de 3F-taaleis. Wat staat kinderopvangorganisaties in deze gemeenten te wachten? In het najaar worden zij bijgepraat in speciale regiobijeenkomsten.
1 Regiobijeenkomst taaleis 3F.jpg
In 2017 en 2018 komt jaarlijks in totaal 4

Dit meldt Brancheorganisatie Kinderopvang op haar website. Gemeenten uit de G37 en daarna de G86 zijn al een tijd bezig om pedagogisch medewerkers op VVE-groepen naar het taalniveau 3F bij te scholen. De meeste grote gemeenten hebben dit inmiddels op orde.

Subsidie via gemeenten

De kleine gemeenten moeten hier nog mee gaan beginnen. In 2017 en 2018 komt jaarlijks in totaal 4,7 miljoen euro beschikbaar waarmee gemeenten de taalverbetering kunnen realiseren. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met kinderopvang- en peuterspeelzaalorganisaties in de gemeente.

Gemeenten zullen samen met de opvangorganisaties moeten uitzoeken welke taaltraining zij de pedagogisch medewerkers willen gaan aanbieden. Sardes riep onlangs aanbieders van taaltrainingen op om hun training bij hen te promoten zodat zij gemeenten hierop kunnen attenderen. Lees meer

De taaltoets

De exacte data en locaties van de regiobijeenkomsten zijn nog niet bekend. Hier wordt binnenkort een beslissing over genomen die u te zijner tijd kunt lezen op Kinderopvangtotaal.nl. Centraal tijdens de bijeenkomsten staan in ieder geval de eisen m.b.t het taalniveau van pm’ers, het proces van de taaltoets en het vervolgtraject via een opleiding.

65% van de pm’ers beschikt inmiddels over het verhoogde taalniveau 3F. Knelpunten zijn faalangst en dyslexie bij pm’ers. Lees meer over uitkomsten van een enquête over dit onderwerp

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.