Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Quick scan: de elektrische bakfiets is veilig

Sinds de Stint aan de kant van de weg staat, wordt de elektrische bakfiets vaker ingezet als vervoersmiddel. Maar is die wel veilig genoeg? Ja, blijkt uit een quick scan.
ANP

Het vervoeren van zes of meer kinderen in de elektrische bakfiets is net zo veilig en soms veiliger dan lopen met de kinderen of fietsen onder begeleiding, constateert adviesbureau Arcadis in de Quick scan veiligheid elektrische bakfietsen. De mate van veiligheid is wel sterk afhankelijk van de gebruikte routes en de begin- en eindlocaties. Ook is het vervoeren van kinderen met auto’s en bussen veiliger.

Onderzoek naar veiligheid en toezicht

Aanleiding voor het onderzoek naar de elektrische bakfiets is de vraag welke andere voertuigen ingezet worden om kinderen te vervoeren, sinds de Stint in oktober 2018 werd geschorst. De Tweede Kamer constateerde dat elektrische bakfietsen onder andere worden ingezet bij kinderdagverblijven en vroeg om onderzoek naar de veiligheid van en het toezicht op de elektrische bakfietsen en soortgelijke voertuigen.

Nieuw toelatingskader

Hoewel Arcadis stelt dat op basis van de quick scan geen directe maatregelen moeten worden genomen om de veiligheid van elektrische bakfietsen te waarborgen, beveelt zij wel aan de elektrische bakfietsen mee te nemen in de ontwikkeling van een nieuw toelatingskader voor voertuigen. Ook beveelt Arcadis aan om de veiligheid te bevorderen, door het gebruik van veilige routes en ervoor te zorgen dat de technische staat van de bakfietsen gewaarborgd is door verscherpt toezicht op de technische gesteldheid, gelijkwaardig aan dat van de Stint, met een vast onderhoudsschema.

Convenant Stint

Dit alles schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Zij schrijft dat, na overleg met de kinderopvangsector, het convenant dat ze met de sector heeft gesloten over de Stint niet geschikt is om uit te breiden met de elektrische bakfiets. Van Nieuwenhuizen: ‘Omdat er sprake is van een diversiteit aan bakfietsen waarvoor geen toelating geldt en waarvan geen centrale administratie bestaat. Het is daarmee lastig om harde afspraken te maken over het gebruik van dergelijke voertuigen in een convenant.’

Veiligheid elektrische bakfiets

Vanuit het belang van de verkeersveiligheid wil Van Nieuwenhuizen, samen met de kinderopvangsector, kinderopvangorganisaties voorlichten over de veiligheid van de elektrische bakfiets en hen ondersteunen in het maken van de juiste vervoerskeuzes. ‘Hierbij denk ik aan de mogelijkheid om via de brancheorganisaties aandacht te vragen voor het gebruik van veilige routes en het juiste onderhoud van het vervoermiddel. Het uitgangspunt daarbij is wel steeds dat kinderdagopvangorganisaties zelf verantwoordelijk zijn voor de wijze waarop zij het vervoer van kinderen organiseren.’ In een jaar tijd verdubbelde het aantal elektrische bakfietsen dat professioneel in gebruik is, voornamelijk bij kinderdagverblijven, bso’s en scholen, van 350 naar 700.

Gewone fiets

Elektrische bakfietsen vallen onder de regels van een gewone fiets, wanneer aan drie voorwaarden wordt voldaan:

1) De motor heeft een nominaal continu vermogen van maximaal 250W.
2) De ondersteuning van de motor neemt geleidelijk af en stopt bij een snelheid van 25 km/u. Een fietser kan dan alsnog een hogere snelheid bereiken, maar dat is dan louter en alleen op basis van spierkracht.
3) De motor biedt alleen ondersteuning wanneer de bestuurder trapt. Het voertuig mag niet vanuit zichzelf kunnen rijden met bijvoorbeeld een gashendel zonder dat de bestuurder hoeft te trappen.

Kader licht elektrische voertuigen

Van Nieuwenhuizen werkt aan een nationaal kader voor licht elektrische voertuigen. ‘Ik neem de elektrische bakfietsen hierin ook mee, waarbij ik in het bijzonder kijk naar de elektrische bakfietsen die voor commercieel gebruik worden ingezet.’

Bekijk de resultaten uit de Quick scan veiligheid elektrische bakfietsen >>

Bekijk de Kamerbrief aanbieding quick scan elektrische bakfietsen van Cora van Nieuwenhuizen >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.