Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pindapoli helpt pinda-allergie voorkomen

Frida Noordzij
80 procent van alle pinda-allergieën kan voorkomen worden wanneer kinderen op tijd pinda via het maag-darm-systeem binnen krijgen. In een speciale ‘Pindapoli’ in Delft wordt er alles aan gedaan om deze vervelende allergie te voorkomen.
Foto: AdobeStock

Baby’s worden niet allergisch voor pinda’s door ze te eten, maar door pindaresten die op de gevoelige eczeemhuid terecht komen. Dat stelt kinderarts-allergoloog Dirk Verhoeven, werkzaam in de nieuwe Pindapoli in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Drie theelepels pindakaas per week gedurende een half jaar zou kunnen voorkomen dat baby’s met een gevoeligheid voor pinda-allergie, die ook ontwikkelen.

Eczeem

‘Tussen de 10 en 15 procent van de zuigelingen heeft eczeem’, vertelt Verhoeven aan het AD. ‘Uit onderzoek is gebleken dat kinderen met ernstig eczeem vaak een allergie voor pinda’s ontwikkelen omdat ze via de kapotte huid voor het eerst in hun leven in aanraking komen met pinda, in plaats van via de normale weg. Bijvoorbeeld door het eten van een stukje brood met pindakaas.’

Veilig

Met hulp van diëtisten en kinderverpleegkundigen wordt in de poli bekeken of het veilig is om baby’s vanaf vier maanden die serieuze eczeem hebben pindakaas te laten eten. De kapot gehakte pinda’s of pindakaas kunnen door het fruithapje worden geroerd of op een boterham worden gesmeerd. ‘Het moet vervolgens een half jaar lang wekelijks worden gegeven en dan kun je wel stellen dat een pinda-allergie is voorkomen.’

Bijvoeding

Verhoeven: ‘We denken dat de meeste pinda-allergieën zich ontwikkelen bij baby’s in de leeftijd van vier tot tien maanden.’ Als je de beste resultaten wilt bereiken moet je zo snel mogelijk, op het moment dat het kind bijvoeding krijgt, starten met het geven van de gehakte pinda of pindakaas. ‘Bij kinderen met ernstig eczeem het liefst voor de leeftijd van zes maanden, voor kinderen met weinig eczeem het liefst voor acht maanden.’ Een baby zónder eczeem heeft maar 0,5 procent kans op een pinda- en/of notenallergie.

Bron: AD.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.