Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pilot met groenteboxjes op voorscholen

Staatssecretarissen Martin van Rijn en Jetta Klijnsma delen donderdag samen met de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh groenteboxjes uit op een voorschool in de Haagse aandachtswijk Escamp. Het is de aftrap van een pilot op meer voorscholen.
Groentebox-iStock.jpg
In achterstandswijken wonen meer kinderen met overgewicht. - Foto: iStock

In Rotterdam werden eerder al groenteboxjes aan kinderen uitgedeeld. Het effect was dat kinderen meer groenten gingen eten. In de bakjes zitten groenten, informatie over gezond eten, recepten en een vormpje waarmee leuke figuurtjes uit groenten kunnen worden gestoken. De pilots met groenteboxjes vinden bewust plaats in wijken waar veel mensen met een laag inkomen wonen. Daar wonen namelijk ook meer kinderen met overgewicht. Een ongezond gewicht op jonge leeftijd is een belangrijke voorspeller van ongezond gewicht op latere leeftijd.

Kinderen in armoede

Het project met de groentebox is een initiatief van SZW, VWS en Albert Heijn. De gemeente Den Haag betaalt de in totaal 500 boxjes uit het budget voor kinderen in armoede. De gemeentelijke Haagse Aanpak Gezond Gewicht levert expertise, vertaald vanuit de integrale aanpak van Jongeren Op Gezond Gewicht en Albert Heijn levert de groenten tegen kostprijs en distribueert deze.

Het kijken naar plaatjes van gezond eten met daarnaast blijde smileys, helpt kinderen om voor een gezonde snack te kiezen. Dat ontdekten Britse wetenschappers. Kinderen gaan hierdoor positiever denken over groenten en fruit en staan er meer voor open. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.