Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pilot intensieve VVE Rotterdam stopt

De afgelopen drie jaar hebben Rotterdamse voorscholen en klassen geëxperimenteerd met een intensieve vorm van VVE: Het peutercollege. De meerwaarde van deze intensieve educatie in de samenwerking tussen Peuter & Co, Stichting Boor en Het Peutercollege kan onvoldoende worden aangetoond. Het project stopt dan ook in de loop van dit jaar.
1. Peutercollege Rotterdam stopt.jpg
Uiteindelijk zal het effect van het intensieve VVE-traject ook nog op kleuterleeftijd worden onderzocht. - Foto: Deutsche Presse-Agentur

Dit maken de drie organisaties bekend die het project hebben uitgevoerd. Dit zijn Stichting BOOR, Peuter & Co en Stichting Het Peutercollege. Bij Stichting BOOR en Peuter & Co werd al gewerkt met een voorschools programma, de zogenaamde groepen nul. Ook dit is een intensieve vorm van VVE met vijf dagdelen VVE per week en minimaal één hbo’er op de groep. Met Het Peutercollege konden de organisaties de afgelopen jaren echter een nog intensiever aanbod bieden:  vijf dagdelen VVE voor tweejarigen en negen dagdelen voor driejarigen.

Onderzoek effecten kleuters

‘Over het idee waren en zijn we heel enthousiast, onder andere door de extra mogelijkheden die het bood door de private financiering’, vertelt Vigdis van der Giesen, directeur van Peuter & Co. Maar voor nu is er geen basis om de pilot voort te zetten. Uiteindelijk zal het effect van dit intensieve traject ook nog op kleuterleeftijd worden onderzocht. Wie weet levert dat meer inzichten op.’ De pilot voor Het Peutercollege zou in eerste instantie drie jaar duren, maar is vanwege het onderzoek naar de effecten een jaar verlengd. De pilot werd financieel mogelijk gemaakt door Stichting de Verre Bergen en de Bernard van Leer Foundiation.

In 2013 werd de komst van Het Peutercollege enthousiast aangekondigd. Lees meer

Groep Nul

Van der Giesen: ‘Een dergelijk duur project is de afgelopen drie jaar aan 132 peuters met een achterstand aangeboden. Stel dat je dit aanbod aan alle peuters, tienduizenden, in de stad zou moeten aanbieden. Daarvoor is de financiering op de lange termijn erg onzeker.’ Voor de locaties van Stichting Boor en Peuter & Co heeft het stoppen van de pilot geen directe gevolgen. ‘Wij gaan de Voorschoolse Educatie weer aanbieden volgens de Groep Nul-methode en onderzoeken daarbij uitgebreidere mogelijkheden’, vertelt Van der Giesen. Het Peutercollege zou een eigen aanbod gaan opzetten op hun eigen locaties.

52 weken per jaar

Helemaal voor niks is de pilot niet geweest, vindt Van der Giesen. ‘De pilot bood voldoende aanknopingspunten waar we op willen voortborduren. Denk alleen al aan de mogelijkheid van 52 weken peuterspeelzaal per jaar. Dan hebben we niet meer van die lange zomervakanties en dat de kinderen helemaal “droog aan informatie” komen te staan. Daar gaan we ons hard voor maken.’

De gemeente Rotterdam zet stevig in op peuteropvang voor alle peuters. Al ligt daar de focus meer op het bestrijden van taalachterstanden. Lees meer over de plannen die de Rotterdamse wethouder van Jeugd Hugo de Jonge begin 2015 bekend maakte >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.