Peutertoets blijft wél bestaan

Nu de ministerraad heeft ingestemd met het voorstel om kleutertoetsen af te schaffen, komt de vraag: geldt dat ook voor peuters in het kindvolgsysteem? ‘Dat ligt anders’, vertelt Ernst Radius van Sociaal Werk Nederland.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: iStock

Een kleutertoets zou teveel een momentopname zijn en niet voldoende rekening houden met de ontwikkelingssprongen van jonge kinderen. Dat is de reden waarin het kabinet heeft besloten de kleutertoets af te schaffen. Maar ook peuters worden soms aan toetsen onderworpen, voor bijvoorbeeld een vve-indicatie.

Schooltoets

Toch zijn die toetsmomenten wel degelijk anders dan de schooltoets voor kleuters, legt Ernst Radius uit. ‘Op de basisschool wordt een kleuter getoetst op een aantal elementen om te zien of hij of zij klaar is voor het basisonderwijs. Je moet op een bepaald ontwikkelingsniveau zitten, wil je het basisschoolprogramma aan kunnen. Daar is de

0
3625

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.