Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pestprotocol op scholen mogelijk verplicht

Pesten

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs gaat bekijken of scholen meer moeten doen tegen pesten. Nu al hebben veel scholen een protocol tegen pesten, maar Dekker wil weten wat dat precies om het lijf heeft. Mocht er niet genoeg worden gedaan, dan wil hij overwegen zo’n protocol of een lesprogramma tegen pesten te verplichten.

Dat zei Dekker vrijdag na afloop van de ministerraad. ‘We gaan kijken of er wellicht meer nodig is om te zorgen dat scholen hier bewust mee omgaan.’ De staatssecretaris verwacht dat hij na de jaarwisseling kan inschatten of en wat er nodig is.

Ogen openhouden
Vicepremier Lodewijk Asscher zei dat we allemaal de ogen open moeten houden en moeten opletten hoe we met mensen omgaan. ‘Ieder protocol is papier als het niet gebruikt wordt’, waarschuwde hij.

Geen sanctie
Het onderzoek zal worden gedaan door de inspectie. Die houdt nu al in de gaten wat scholen doen tegen pesten. Ze hebben echter geen sanctie voor scholen die niets doen om de problemen tegen te gaan. Dekker gaat daarnaast met scholen en experts in overleg om te zien wat de beste aanpak is. Hij benadrukte dat scholen zelf ruimte moeten houden voor hun eigen aanpak.

Kinderombudsman
Ook Marc Dullaert, Kinderombudsman, vindt het tijd dat er echt werk wordt gemaakt van een aanpak van pesten. ‘Na elk incident laait de maatschappelijke discussie over pesten weer op, om na een paar weken weer stil te vallen’, aldus Dullaert vrijdag. Hij wil in gesprek gaan met kinderen, onderwijsorganisaties en pestdeskundigen om de problematiek van pesten in Nederlandse scholen aan te pakken.

Rechten
In het Kinderrechtenverdrag staat dat alle kinderen recht hebben op een veilige omgeving en dat ze moeten worden beschermd tegen discriminatie, dus ook tegen pesten.

Bron: ANP
ANP Photo, Olaf Kraak

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.