Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Anti-pestmethodes lang niet allemaal effectief

Marianne Velsink
Als scholen vanaf 2015 pesten tussen kinderen onderling verplicht moeten aanpakken, moeten zij wel weten wat werkt. Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) onderzoekt namens staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker van zeventig methodes of deze bewezen effectief zijn tegen pesten of niet. De verwachting is dat slechts weinig methodes door de ballotage komen.
Kinderen tijdens de aftrap van de anti-pestcampagne Dolfje Weerwolfje Tegen Pesten.
Kinderen tijdens de aftrap van de anti-pestcampagne Dolfje Weerwolfje Tegen Pesten. - Foto: ANP

In Trouw levert Bram Orobio de Castro, hoogleraar ontwikkelingspsychologie in Utrecht, kritiek op de wildgroei van het aantal anti-pestprogramma’s. ‘De programma’s vochten elkaar de afgelopen jaren de tent uit, ze hebben geld verdiend over de ruggen van gepeste kinderen die echt zijn lastiggevallen met methodes die hun problemen soms verergerden.’

Kwakzalverij

Kinderombudsman Marc Dullaert liet zich in het verleden al net zo kritisch uit over alle anti-pestprogramma’s. Hij sprak van ‘zelfbenoemde coaches die grote bedragen vragen voor kwakzalverij’. Orobio de Castro heeft er vertrouwen in dat er nu goede criteria aan de programma’s worden gesteld zodat er straks een lijst overblijft waar scholen het pesten echt mee kunnen aanpakken. Liever nog zag hij dat de methodes volgens de hoogste wetenschappelijke standaard worden beoordeeld. Nu voldoet nog geen enkele methode in Nederland aan die standaard.

Kanjertraining

De verwachting is dat in ieder geval de Kanjertraining en de KiVa-methode de lijst gaan halen, al is er wel kritiek op de onafhankelijkheid van het onderzoek. Zo wordt het onderzoek van Orobio de Castro naar de effectiviteit van de Kanjertraining gefinancierd door… de Kanjertraining zelf. Socioloog René Veenstra van de Rijksuniversiteit Groningen toetst de KiVa-methode terwijl hij die zelf vanuit Finland heeft geïmporteerd en op scholen geïntroduceerd.

Wil je weten wat de KiVa-training inhoudt? Lees meer

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.