Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ska kinderopvang ontbindt contracten met ouders

Ska Kinderopvang, de grootste kinderopvangorganisatie in de regio Amersfoort, gaat vanaf volgende week noodgedwongen bestaande contracten met ouders verscheuren. De kinderopvangorganisatie ziet geen andere oplossing meer voor de enorme personeelstekorten, zo meldt het AD.
dreumes
Beeld: Unsplash / kelli-mcclintock

Ouders die hun kind nu drie dagen naar een opvang van Ska – in bijvoorbeeld Amersfoort, Leusden, Nijkerk of Putten – brengen, kunnen te horen krijgen dat ze voor één dag in de week een andere oplossing moeten zoeken. Voor ouders die hun kind één dag brengen, zou het kunnen dat de opvang helemaal stopt. Voor hoeveel van de vierduizend kinderen die ze opvangen er straks geen plek meer is, wil de directie niet kwijt. Wel dat het gaat om kinderen die opgevangen worden bij de dagverblijven en de buitenschoolse opvang.

Maatschappelijk probleem

‘We treden met dit nieuws naar buiten omdat we het maatschappelijke probleem willen aankaarten. Aantallen zijn daarbij niet van belang’, zegt Louise Joosten, directeur-bestuurder van de organisatie tegen het AD. ‘Het gaat er niet om of het veel of weinig ouders betreft. Elke beëindiging is er een te veel.’

Twee maanden voor alternatief

Alle ouders ontvangen vandaag een brief met het nieuws van de organisatie. Of zij uiteindelijk tot de klanten behoren wiens contract eenzijdig wordt opgezegd, weten ze dan nog niet. Dat communiceert de organisatie een week later, tevens per brief.  De wettelijke opzegtermijn is één maand, maar Ska geeft de ouders die het betreft twee maanden de tijd om een alternatief te vinden.

Ook voor de medewerkers heeft de actie gevolgen. Een deel van hen kan namelijk worden ingezet op een andere groep of andere locatie om de interne personeelspuzzel op te lossen. Ook de medewerkers horen volgende week definitief wat hun (nieuwe) standplaats wordt.

Grip op de personele krapte

In oktober vorig jaar moest de organisatie al rigoureuze stappen nemen om de roosters rond te kunnen blijven breien. Toen besloot Ska Kinderopvang om groepen tijdelijk te sluiten. De organisatie kon zo het personeel van die groep of locatie ergens anders inzetten.

‘Het personeels­te­kort is een immens probleem waarvoor wij op korte termijn geen oplossin­gen met voldoende impact zien. Nu gaan we een stap verder om goed grip te krijgen op de personele krapte. Onderaan de streep hebben we moeten constateren dat het ons niet lukt om aan voldoende nieuwe mensen te komen’, aldus Joosten. ‘Dit moeten we nu doen om uit de wurggreep van het sluiten van groepen te komen.’

Lees hier het hele artikel van het AD >>

‘Als alle praktische oplossingen slechts een druppel op de gloeiende plaat blijken, wordt het tijd om te zoeken naar oplossingen met daadwerkelijke impact’, stelt Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) in een opiniestuk. Maar wat dan? Lees hier het artikel >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.