Personeelskosten hét grote probleem in de kinderopvang’

‘Het grote probleem in de kinderopvang zijn niet zozeer zaken als de beroepskracht-kindratio, maar de verborgen loonstijgingen. Vertel het eerlijke verhaal over deze kosten.’ Het is de noodkreet van een kinderopvangondernemer. Wij legden zijn verhaal voor aan de FNV en de brancheorganisaties.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
iStock

Een kinderopvangondernemer trok onlangs aan de bel. Volgens hem wordt een belangrijk probleem wat betreft de stijgende kosten in de kinderopvang niet aan de orde gesteld: de jaarlijkse stijging in de salaristrede van circa 2,6 procent. ‘Deze stijging is vanwege de in de cao vastgelegde stijging in een salaristrede bij goed functioneren. Het probleem met de kosten in de kinderopvang wordt veroorzaakt door de combinatie van een extra salaristrede en de cao-verhogingen. Werkgevers, die er alles aan doen om personeel zo lang mogelijk aan zich te binden, hebben dus te maken met stijging van salariskosten, vanwege de jaarlijkse extra salaristrede

1
3452

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. De ondernemer verwijst terecht naar de jaarlijkse stijging op grond van de periodieken in de salaristabel. Deze stijging is voor de organisatie als geheel echter niet 2,6%, maar minder omdat een deel van het personeel al aan de bovenkant van de schaal zit en dus geen periodiek meer krijgt. Bovendien moet ook rekening gehouden worden met het effect van in- en uitstroom. Wanneer hoger ingeschaald personeel vertrekt en er jonger personeel voor in de plaats komt, daalt de gemiddelde salarislast. In de jaarlijks door AYIT Consultancy & MTH Accountants opgestelde kostenprognose worden al deze factoren op een rijtje gezet, zodat de ondernemer een volledig overzicht krijgt van de te verwachten kostenstijgingen en op basis daarvan een verantwoorde keuze kan maken voor de eigen tarieven van volgend jaar. Van verborgen loonstijgingen is dan geen sprake meer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.