Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pedagogisch medewerkers vervolgd voor dood kleuter

Bso-medewerkers van een Smallsteps-locatie in Noord-Holland worden misschien vervolgd voor de dood van een kleuter. Het Openbaar Ministerie is voornemens om te vervolgen en onderzoekt de komende tijd of dit daadwerkelijk gaat gebeuren.
Vervolging.jpg
Foto: ANP Photo

Dit meldt zowel RTV Noord-Holland als het Noordhollands Dagblad. Het jongetje (4) maakte op oudjaarsdag 2015 een fatale val van een speeltoestel in een overdekte speelhal waar de bso op dat moment op bezoek was. Het OM heeft in overleg met de familie besloten zowel bso-medewerkers als medewerkers van het partycentrum te vervolgen maar ook het speelcentrum en de buitenschoolse opvang. De kleuter viel van een opblaasbaar speeltoestel in partycentrum Happy Days in Grootebroek. Enkele dagen later overleed hij in het ziekenhuis aan de gevolgen van de val.

Veiligheidsmaatregelen

Volgens onderzoek van het OM blijkt dat het jongetje te jong was om op het speeltoestel te mogen spelen. Ook zou er onvoldoende toezicht zijn en waren de veiligheidsmaatregelen niet in orde. RTV Noord-Holland sprak met de oom van het overleden jongetje. Hij voert het woord namens de familie. Volgens hem lagen er op de vloer rondom het speeltoestel geen matrassen of kussens die een klap van zo hoog hadden kunnen opvangen en had zijn neefje daarom geen schijn van kans.

Betrokkenheid Smallsteps

In eerdere berichtgeving vlak na het ongeluk was de familie nog zeer te spreken over de manier waarop Smallsteps betrokken is geweest bij de zaak. Toch staan ze nu ook achter de vervolging van enkele pedagogisch medewerkers. Het OM heeft het besluit om te vervolgen genomen in overleg met de familie. Hen wordt nu ‘dood door schuld’ verweten. Maar dit besluit is nog niet definitief. De leverancier van het toestel wordt niet vervolgd, net als de gemeente Stede Broec die de vergunning van het speelcentrum regelt

Definitief besluit

‘Gezien de complexiteit van het onderzoek en de regelgeving zijn er nog enkele deskundigen die het Openbaar Ministerie wil raadplegen. Om die reden zal het onderzoek bij de rechter-commissaris worden voortgezet, waarna het OM een definitief besluit zal nemen over de vervolging. Ook kan dan pas meer gemeld worden over concrete verdenkingen’, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.