Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overmatig prijzen maakt kinderen narcistisch

Ouders die hun kinderen veel de hemel in prijzen, doen daar niet altijd goed aan. Dit veelvuldige prijzen leidt namelijk tot narcistisch gedrag bij kinderen. Dit ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam.
Ouders die hun kinderen overmatig prijzen
Ouders die hun kinderen overmatig prijzen

Narcistisch gedrag ontstaat zeker niet alleen door de opvoeding. Ook genetische aanleg speelt een rol. Maar de onderzoekers zagen dat als ouders vaak zeiden dat hun kind ‘specialer is dan anderen’, dit meteen leidde tot hoge scores in narcisme-tests.

Vragenlijst

In het onderzoek werd een groep kinderen tussen de 7 en 12 jaar oud gevolgd. Narcistische trekken komen meestal in deze fase tot uiting. De kinderen moesten gedurende 18 maanden regelmatig vragenlijsten invullen. Daar stonden vragen/stellingen op als ‘Laat jouw moeder je vaak weten dat ze van je houdt?’ en ‘Kinderen zoals ik verdienen iets extra’s’. Ook ouders vulden ook een vragenlijst in.

Liefde

In de antwoorden ontdekten de onderzoekers een patroon. Ouders die alleen veel liefde toonden, beïnvloedden het narcisme van hun kind niet. Maar werd benadrukt dat ze bijzonder en speciaal waren, dan bleken kinderen zes maanden later hoger te scoren op narcistische trekjes.

Overschatten IQ

Dit onderzoek van de Universiteit heeft veel raakvlakken met een eerder onderzoek van hoofdonderzoeker Eddie Brummelman. Hij ontdekte toen dat ouders die hun kinderen overmatig veel prijzen over schoolresultaten, hun kinderen veel slimmer inschatten dan ze eigenlijk zijn.

Ouders en andere opvoeders moeten hun kinderen veel meer zelf laten aanmodderen, vindt de Amerikaanse psycholoog Peter Gray. In zijn boek Free te learn wijst hij opvoeders op het belang van vrij spelen. Lees meer over zijn theorie >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.