Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ouders wees voorzichtig met delen foto’s kinderen’

Zo voorzichtig als veel kinderopvangprofessionals zijn in het delen van foto’s van hun kinderen, zijn ouders vaak niet. Minister de Jonge van Volksgezondheid waarschuwt ouders om voorzichtiger te zijn bij het plaatsen van foto’s van kinderen op internet.
Foto: AdobeStock

Zijn waarschuwing komt nadat onderzoekers op een Russische website zijn gestuit waar foto’s van (Nederlandse) kinderen worden verzameld en uitgewisseld door pedofielen. Op de website van RTL Nieuws zegt beveiligingsonderzoeker Sijmen Ruwhof: ‘Het is zo toegankelijk dat ik daar heel erg van schrik.’

Vakantiekiekjes

De foto’s van de kinderen zijn vaak heel onschuldig, bijvoorbeeld vakantiekiekjes van kinderen in het zwembad of op het strand. Maar de titels en commentaren erbij zijn zeer ernstig. De pedofielen wisselen de foto’s onderling uit en zoeken online naar steeds meer foto’s. De Russische website is openbaar, maar het bekijken van de foto’s valt onder de noemer kinderporno. Er zijn over de hele wereld al mensen opgepakt die de foto’s gebruiken, maar volgens de politie is het heel lastig om pedofielen te veroordelen.

Afgeschermde omgeving

Minister de Jonge zijn waarschuwing is vooral tegen ouders gericht. Bij verschillende organisaties zoals kinderopvangcentra en sportclubs zijn al regels opgesteld voor het delen van foto’s. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van een afgeschermde digitale omgeving. Maar ouders verspreiden foto’s vaak gewoon op het internet, weet hij. De Tweede Kamer wil dat de website wordt aangepakt. De Belgische politiek is inmiddels een onderzoek gestart wat ze tegen de site kunnen doen. Er staan ook veel Belgische kinderen op de site.


Kinderopvangorganisaties moeten voorzichtig omgaan met gegevens en foto’s van kinderen op de groep. Twee jaar na gebruik van de opvang moeten privacygevoelige persoonsgegevens bijvoorbeeld officieel vernietigd worden. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.