Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders over kinderopvang: klanten tevreden, niet-klanten sceptisch

Er bestaat bij veel ouders nog een verkeerde perceptie van de kwaliteit, bereikbaarheid en betaalbaarheid van kinderopvang. Zo denken veel ouders dat kinderopvang duur is, terwijl ze er geen gebruik van maken. En ouders die gebruikmaken van kinderopvang, ervaren dit als veel positiever dan ze vooraf hadden gedacht.
Foto: AdobeStock

Dit zijn een paar opvallende resultaten uit het onderzoek Kijk op kinderopvang. Hoe ouders denken over de betaalbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit van kinderopvang. Dit onderzoek is uitgevoerd door het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Kinderopvang duur?

Ouders die wel gebruikmaken van kinderopvang, vinden de opvang ook relatief vaak duur. Dit vinden vier op de tien ouders. Hoe minder ouders verdienen, hoe positiever ze zijn over de betaalbaarheid. Dat is te verklaren doordat deze groep ouders meer kinderopvangtoeslag ontvangt dan ouders met een hoger inkomen. Maar de groep ouders die geen gebruikmaakt van kinderopvang, zijn nog negatiever over de betaalbaarheid. Onderzoekers Anne Roeters en Freek Bucx  denken dat deze ouders wellicht geen goed zicht hebben op de daadwerkelijke kosten van kinderopvang.

Betaalbaar, toegankelijk en kwaliteit

De groep ouders die geen gebruikmaakt van opvang zouden dit wel doen als de kinderopvang betaalbaar, toegankelijk en van hoge kwaliteit zou zijn. Dit zijn dus niet alleen voor de sector, maar ook voor ouders belangrijke pijlers van goede kinderopvang.

Halen en brengen

Een derde van de ouders vindt dat er voldoende kinderopvangplekken zijn. Tweederde vindt dat niet of heeft er geen mening over. Eén op de zeven ouders vindt het aanvragen van kinderopvangtoeslag complex. Ruim 10 procent van de ouders van baby’s vindt het halen en brengen van hun kind van en naar de kinderopvang stressvol. 20 procent van de ouders met kleuters vindt dit. Opvallend is dat ouders die hun baby naar de gastouderopvang brengen, het halen en brengen minder vaak als stressvol zien. Waarschijnlijk komt dit, denken de onderzoekers, omdat er bij een gastouder meer mogelijkheden zijn om breng- en haaltijden af te stemmen.

Personeelswisselingen

Ouders die klant zijn van de kinderopvang vinden in grote meerderheid dat hun kind er veilig is. Maar als een ouder geen klant is, denkt hij/zij ook meteen negatiever over de veiligheid van kinderopvang. Ouders die hun kind wel naar de kinderopvang brengen, hebben positievere ervaringen met kinderopvang dan ze vooraf hadden gedacht. Wel is er een veel genoemd verbeterpunt: de personeelswisseling in de kinderopvang. 12 procent van de ouders met een baby en 21 procent van de ouders met een kleuter vindt dat er te veel verschillende gezichten op de groep zijn.

Balans werk en privé

In de werk-privé-balans wordt duidelijk dat ouders die klant zijn een betere werk-privé-balans ervaren, terwijl ze meer uren werken. Dat laatste geldt dan voor de moeders. Andersom betekent dit dat ouders die geen gebruikmaken van kinderopvang minder uren werken en juist een minder goede balans tussen werk en privé ervaren. Deze laatste groep ouders denkt ook vaak negatiever over kinderopvang. Deze twijfels, ook over de betaalbaarheid en toegankelijkheid, weerhoudt ouders er mogelijk van om klant te worden.

Kwetsbare gezinnen kritisch

In het onderzoek is speciaal aandacht voor kwetsbare gezinnen: met een laag inkomen of met een alleenstaande ouder. Deze groep blijkt negatiever over kinderopvang te denken dan andere ouders. Deze groep maakt dan ook minder gebruik van kinderopvang.

Over het onderzoek

Het onderzoek van het SCP brengt in kaart hoe ouders over de kinderopvang denken, wat hun ervaringen zijn en welke keuzes zij maken. Ruim 1800 ouders van baby’s en kleuters werkten aan het onderzoek mee. In totaal ging in 2017 meer dan de helft van de kinderen onder de 4 jaar en een kwart van de kinderen boven de vier jaar naar de formele kinderopvang. Dit komt neer op meer dan 700.000 kinderen.

Meer weten? Download het SCP-onderzoek hier

Kinderen van ouders met een lager inkomen gaan niet significant vaker naar een kinderopvang van lagere kwaliteit dan kinderen van ouders met een hoger inkomen. Dit onderzocht de Inspectie van het Onderwijs. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.